Promjene u Kini: Ista partija, drugi vođa

U Kini je u toku predaja vlasti novom rukovodstvu. To se događa svakih deset godina.

U utorak će se hiljade zvaničnika Komunističke partije okupiti u glavnom gradu Pekingu kako bi potvrdili ključna imenovanja. Xi Jinping će postati novi predsjednik Kine.

Gotovo 3.000 zastupnika iz svih krajeva zemlje doći će prisustvovati Narodnom kongresu u Pekingu.

Značaj ovog godišnjeg događaja se povećao, jer će biti imenovano novo rukovodstvo Komunističke partije, na čelu sa Jinpingom.

On je efektivno na vlasti od novembra, kad je preuzeo partiju i vojsku, a fokusirao se na ono što naziva kineskim snom – renesansu moderne Kine.

No, neki smatraju da bi se prvo trebao pozabaviti partijom.

“Postoji veliki izazov za stabilnost Komunističke partije. To je, zapravo, gotovo egzistencijalna prijetnja. Partija gubi legitimitet. Stoga je sad glavni zadatak vratiti vjerodostojnost partiji i opet je približiti narodu”, kaže Andrew Leung, nezavisni analitičar za Kinu.

Korupcija i drugi izazovi

Kad je izabran u novembru prošle godine, Xi je obećao da će se boriti protiv korupcije.

“To je odgovor na jedan od glavnih razloga zbog kojeg mnogi smatraju da je partija izgubila legitimitet. Elitizam i sukob interesa suprotni su onome zašto je stranka formirana i odstupaju od revolucionarnih ideala Narodne Republike”, kaže Scott Heidler iz Hong Konga.

No korupcija nije jedini izazov. Kineska ekonomija je, nakon američke, druga po veličini na svijetu.

Kao i ostatak svijeta, ona se oporavlja od sporog rasta, najslabijeg u 13 godina. Ali suočava se i sa drugim problemima.

Uz sve veći jaz između bogatih i siromašnih, partija pokušava da transformira plansku ekonomiju u tržišnu.

Međutim, Kinezi koji žive u ruralnim područjima osjećaju se izostavljenim. I traže više usluga od svoje Vlade, pogotovo stoga što će se ekonomija sve više oslanjati na domaću potrošnju.

Novo rukovodstvo partije Vladu će pokušati usmjeriti ka narodu i njenim korijenima. To je ogroman i potencijalno historijski poduhvat.

Xi Jinping sebe vidi kao pravog čovjeka za taj posao.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Potpredsjednik Kine Xi Jinping naslijedio je u četvrtak i zvanično Hu Jintaoa na čelu kineske Komunističke partije. Njegovi prioriteti, prema najavama, biće provođenje reformi i borba sa galopirajućom korupcijom u Kini. Radi se o tradicionalnoj rotaciji na čelu kineske vladajuće stranke i države svakih deset godina.

Trećeg dana 18. Nacionalnog kongresa Kineske komunističke partije u središtu pažnje su ekonomske teme. Predviđanja govore da bi Kina do kraja godine trebala ispuniti plan ekonomskog rasta za 7,5 posto. 

Povećanje primanja građana, borba protiv korupcije i jačanje Komunističke partije ključni su zadaci u narednom petogodišnjem periodu, poručio je premijer Wen Jiabao na 19. kongresu Komunističke partije Kine. Kongres koji se održava u Velikoj dvorani naroda na trgu Tienanmen, i koji je zasigurno najznačajniji politički događaj Kine u ovoj deceniji, popraćen je gotovo neviđenim mjerama […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO