Montebourg: Euro je previše jak

Montebourg: Euro je 'previše skup' i šteti ekonomiji, jer čini izvoz nekonkurentnim (AFP)
Montebourg: Euro je 'previše skup' i šteti ekonomiji, jer čini izvoz nekonkurentnim (AFP)

Francuski ministar za oporavak industrije Arnaud Montebourg ponovo je kritizirao Evropsku centralnu banku (ECB), ustvrdivši da ne čini ništa kako bi podržala, sada još slabašan, ekonomski rast i suzbila nezaposlenost, poručivši bančinim čelnicima da bi trebali poraditi na padu vrijednosti eura.

On je u više navrata proteklih mjeseci oštro kritizirao ECB, a u razgovoru za radio Europe 1 ponovo je pozvao banku da intervenira na deviznim tržištima usprkos sporazumu čelnika Grupe 20 najvećih razvijenih i ekonomija u razvoju (G20) iz februara da će se suzdržati od pritiskanja vrijednosti valuta radi podrške ekonomiji i od ciljanja tečajeva radi jačanja konkurentnosti.

“Naši konkurenti u svijetu koriste tečajeve”, kazao je Montebourg, izdvajajući primjer Japana i Kine.

Oružje za borbu

“Tražim od predsjednika ECB-a Marija Draghija da nam da oružje za borbu u neravnopravnom procesu globalizacije”, dodao je.

Ustvrdio je da je euro “previše skup” i da šteti ekonomiji, jer čini izvoz nekonkurentnim.

Eurozona treba slabiju valutu, naglasio je francuski ministar, napomenuvši da bi “normalni” tečaj eura prema dolaru trebao iznositi između 1,1 i 1,15 dolara za euro, a ne oko 1,3 dolara za euro koliko trenutno iznosi.

Pozvao je ujedno ECB da uloži veće napore kako bi potaknuo rast i suzbio nezaposlenost.

“ECB je neobično pasivan u razdoblju u kojem nam je potreban njegov angažman”, zaključio je Montebourg.

Izvor: Agencije


Povezane

Gotovo desetina radne snage u Francuskoj je direktno ili indirektno povezana s autoindustrijom, koja svakog dana sve slabije posluje.

02 Mar 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO