Kerry u Rijadu razgovara o Siriji i Iranu

Američki državni sekretar John Kerry počeo je u ponedjeljak u Rijadu razgovore sa svojim kolegama iz monarhija u Zaljevu koji podržavaju dijalog kao način rješavanja krize u Siriji.

Kerry se odvojeno susreo s kuvajtskim šeikom Sabahom al-Ahmad al-Sabahom i bahreinskim šeikom Khalidom al-Khalifom.

Trebao bi se sastati i s ministrima vanjskih poslova drugih zemalja u Zaljevu i sa saudijskim princem prestolonasljednikom Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom.

Kerry je obećao u ponedjeljak u Rijadu da će SAD nastaviti pružati podršku sirijskim ustanicima, ali je još jednom isključio mogućnost da ih naoruža.

“SAD se obavezuje na nastavak rada na jačanju sirijske opozicije”, kazao je Kerry na konferenciji sa novinarima održanoj sa saudijskim kolegom princom Saudom Al-Faisalom.

Kerry je ponovio da se oružje ustanicima ne može slati jer nema “jamstva da neće pasti u krive ruke”, aludirajući na pobunjenika, od kojih su neki povezani s Al-Kaidom, a bore se na strani ustanika protiv režimskih snaga Bashara al-Assada.

Pravo na odbranu

Šef saudijske diplomatije istaknuo je da se sirijski narod ima pravo braniti i zatražio “međunarodni embargo na oružje namijenjeno sirijskom režimu”.

Američki državni sekretar je kazao i da su pregovori Irana i međunarodne zajednice o iranskom nuklearnom programu vremenski ograničeni. “Razgovori ne mogu biti svrha samima sebi i ne ne mogu postati instrument za kupovanje vremena”, kazao je.

S tim se složio i saudijski ministar. “Ne možemo biti kao filozofi koji samo razgovaraju. To ne može trajati vječno. Obaveze jasno moraju biti na stolu”, kazao je.

Šest zemalja iz Vijeća za saradnju u Zaljevu (CCG) izrazilo je u nedjelju navečer podršku pregovorima kao načinu rješavanje krize u Siriji, u skladu s inicijativom vođe opozicije Ahmeda Moaza al-Khatiba.

Jasna procedura

Oni su ipak ocijenili da bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) trebalo “obavezujućom rezolucijom definirati jasnu proceduru i datum pregovora o političkoj tranziciji u Siriji”.

Monarhije u Zaljevu osudile su istovremeno “divljačke napade sirijskog režima, u kojima su čak upotrijebljene rakete Scud protiv civila”, ocijenivši da je na Vijeću sigurnosti da “usvoji rezoluciju o zaštiti sirijskih civila”.

Šest zemalja je pozvalo da se “sirijskom narodu daju sredstva za odbranu” i zatražilo od “strana koje snabdijevaju oružjem sirijski režim da to prestanu činiti”.

Zemlje CCG-a su pozvale Iran da “poštuje principe dobrog susjedstva” i da se “ne miješa u stvari” svojih susjeda.

Šest zemalja, saveznica SAD-a, zamjera Washingtonu što odbija naoružati sirijsku opoziciju i što ima pomirljivu politiku prema Iranu.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Koalicija sirijske opozicije odgodila je sjednicu najavljenu za subotu, na kojoj se trebala imenovati Vlada u egzilu.

01 Mar 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO