Dvogodišnja beba izliječena od HIV-a

Beba iz Mississippija rođena s virusom HIV-a izliječena je nakon vrlo ranog liječenja standardnim lijekovima, objavili su američki naučnici, što bi mogao biti preloman slučaj za liječenje najmlađih pacijenata zaraženih tim smrtonosnim virusom.

To je prvi slučaj tzv. funkcionalnog izlječenja novorođenčeta, rijedak događaj kada osoba postigne remisiju bez daljnje terapije i kada analiza krvi pokazuje da se virus nije umnožio, prenosi agencija Hina.

Potrebni su dodatni testovi kako bi se utvrdilo postiže li terapija jednak učinak i u druge djece, no već taj rezultat mogao bi promijeniti način liječenja visokorizičnih beba i potencijalno dovesti do izlječenja djece oboljele od HIV-a, virusa koji uzrokuje AIDS.

“Ovo je dokaz da se HIV kod djece može pobijediti”, rekla je dr. Deborah Persaud, virolog sa Univerziteta “John Hopkins” u Baltimoreu.

Priča bebe razlikuje se od poznatog slučaja Timothya Raya Browna, tzv. berlinskog pacijenta, koji je 2007. godine izliječen lijekovima za leukemiju kojima mu je uništen imunološki sistem, a potom transplantirane stanice donora s rijetkom genetskom mutacijom otpornom na virus HIV-a.

Za razliku od skupe Brownove terapije, u slučaju bebe iz Mississippija korišten je koktel lako dostupnih lijekova kojim se već liječe djeca zaražena HIV-om.

Virus prenijela majka

Razlika je bila jedino u dozi i vremenu: terapija je započeta manje od 30 sati poslije njenog rođenja.

Takva vrsta agresivnog liječenja je vjerovatno dovela do “funkcionalnog izlječenja”, rekli su istraživači u nedjelju, na 20. godišnjoj Konferenciji o retrovirusima i oportunističkim infekcijama u Atlanti.

Ono što istraživači zovu uspavanim ćelijama inficiranim HIV-om često se ponovo aktiviraju u roku od nekoliko sedmica poslije prekidanja antivirusne terapije, pa zaražene osobe moraju piti lijekove do kraja života da bolest ne bi napredovala.

“Brza antivirusna terapija kod novorođenčadi koja počne nekoliko dana poslije inficiranja može pomoći bebi da se izbori s virusom bez liječenja do kraja života sprečavanjem formiranja uspavanih inficiranih ćelija”, dodaje dr. Persaud, prenosi Tanjug.

HIV je na bebu prenijela zaražena majka prilikom porođaja, a njeno liječenje terapijskim dozama antivirusnih lijekova je počelo još prije nego što su stigli rezultati njenog testa na HIV, koji je bio pozitivan.

Uobičajena procedura je da se rizičnim novorođenim bebama daju male doze antivirusnih lijekova dok rezultati testa na HIV ne stignu, a tada bebe već ima šest sedmica.

Izvor: Agencije


Povezane

Vakcina privremeno može u najvećoj mjeri smanjiti prisustvo HIV virusa u organizmu zaraženih pacijenata.

03 Jan 2013

Na Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, Sandra Mančić iz Niša govori o svom životu i pomoći koju pruža drugim oboljelima.

01 Dec 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO