Četvero stradalih u nemirima u Port Saidu

Četvero ljudi, uključujući dva policajca, ubijeno je tokom noći u sukobima izmedu policije i demostranata u egipatskm gradu Port Said, na Sueskom kanalu, saopćilo je u ponedjeljak egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U sukobima koji su počeli u nedjelju, nakon što su vlasti te zemlje odlučile premjestiti zatvorenike koji čekaju presudu zbog učešća u prošlogodišnjim nemirima s tragičnim posljedicama na jednoj nogometnoj utakmici, također je povrijeđeno najmanje 420 ljudi, prenosi AFP.

Molotovljevi kokteli i suzavac

Presuda koju sud treba donijeti odnosi se na drugi dio optuženika u suđenju za nerede u kojima su nakon nogometne utakmice u Port Saidu u februaru 2012. godine poginule 74 osobe.

Dvojica policajaca su usmrćena pucnjima u glavu i vrat, izjavio je zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Iz službe sigurnosti su ranije saopćili da su demostranti bacali kamenje i “Molotovljeve koktele” na jednu policijsku stanicu u Port Saidu, zahvaćenim generalnim štrajkom koji je ušao u treću sedmicu, na šta je policija odgovorila bacanjem suzavca.

U januaru je 21 osoba, uglavnom navijači nogometnog kluba iz Port Saida, osuđena na smrtnu kaznu u prvoj fazi sudskog postupka, što je potaknulo sukobe u kojima je poginulo najmanje 40 ljudi.

U nedjelju su demonstranti kamenjem i “Molotovljevim koktelima” gađali policijsku postaju u Port Saidu, gradu što se proteže duž Sueskog kanala, gdje već treću sedmicu traje opći štrajk.

Policija je uzvratila suzavcem, rekao je sigurnosni čelnik.

Reporter Al Jazeere Mohamed Fawzy, u svom javljanju iz Kaira, rekao je da su zapaljena dva automobila u blizini trga Tahrir. Fawzy je također rekao da je došlo do sukoba između policije i demonstranata, kada je policija pokušala otvoriti trg, dok su ga demonstranti pokušavali zatvoriti. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je nešto ranije u saopćenju da je odlučilo premjestiti zatvorenike iz Port Saida na drugu lokaciju, počevši s 39 optuženika za pogibije na nogometnom stadionu ne bi li spriječili nove nerede.

Izvoir: Al Jazeera i agencije


Povezane

Iako se njihova reprezentacija nije uspjela kvalificirati na Afrički kup, ljubitelji nogometa u Egiptu konačno imaju razlog za slavlje. Utakmice domaće lige počet će u februaru, godinu nakon tragedije u Port Saidu, kada je poginulo više od 70 navijača. Ali, kako iz Kaira izvještava dopisnica Al Jazeere nisu svi problemi riješeni.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO