Borbe iz Sirije se prelile u Irak

Uz jaku artiljerijsku podršku, Sirijske snage počele su ofanzivu na Homs. Pobunjenici koji drže centralni dio tog grada, javljaju o najžešćim napadima u posljednih nekoliko mjeseci. 

Nakon sukoba sa pobunjenicima, koji su zauzeli granični prelaz ka Iraku al-Yarubiyah, veliki broj sirijskih vojnika potražio je zaštitu Iračana. U njihovom pokušaju da ih vrate u zemlju, upali su u zasjedu kod mjesta Akshat.

Prema bolničkim izvorima, tom prilikom, ubijeno je najmanje 40 sirijskih i pet iračkih vojnika koji su bili u pratnji.

Glad i muke u izbjeglištvu

Poučeni negativnim iskustvima iz prošlosti, kada su redovi za hranu bili meta granatiranja Assadovih snaga, stanovnici Halepa oformili su tajne pekare.

Pobunjenici koji drže ovaj grad pod kontrolom očajnički se trude pobijediti sve veću glad. Kada ima dovoljno goriva i brašna, ova pekara dnevno ispeče jednu tonu peciva.

Jedan stanovnik Halepa kaže da se pekare granatiraju, ali da Slobodna armija pomaže da prežive.

U momentu kada hiljade Sirijaca svakodnevno napuštaju ratna područja tražeći spas u susjednim državama, pojedini se žele vratiti kući. Na libanskoj granici strpljivo čekaju na tu priliku. Svako sa svojim razlozima.

Abdallah, dječak izbjegao iz Sirije, kaže: „Liban nije predivan. Postupali su loše sa nama. Niko nije razgovarao sa našim roditeljima.“

„Nema ljepše zemlje od naše. Rekla sam da ću biti sretna samo kada se vratim u Siriju. Nema ljepšeg mjesta , samo da uz Božju pomoć vratimo sigurnost“, kaže Sirijka Amira Mubarak.

Sukobi se nastavljaju nesmanjenom žestinom. Nakon višednevnih borbi i obostranih gubitaka, pobunjenički izvori javljaju o zauzimanju, naftnog polja Sufyan, u gradu al-Raqqa.

Na sjeveroistoku zemlje osvojena je al-Raqqa. Za njene stanovnike, spomenik Basharovom ocu Hafezu al-Assadu, nema više šta da traži na glavnom trgu.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Prema podacima Međunarodne opservatorije za ljudska prava u Siriji, rat je u posljednja 24 časa odnio 152 života. Uokviru posjete Saudijskoj Arabiji, američki državni sekretar John Kerry ponovio je stav svoje Vlade da će nastaviti pružati podršku sirijskim ustanicima, isključujući mogućnost naoružavanja.  

U intervjuu za Sunday Times sirijski predsjednik izjavio je da želi pregovarati sa pobunjenicima, ali tek kada oni polože oružje. Slobodna vojska Sirije odgovara napredovanjem na bojnom polju. 

Očekuje se da će Ujedinjeni narodi naredne sedmice objaviti da je broj sirijskih izbjeglica prešao milion. Zbog neprestanih sukoba, teško je utvrditi tačan broj Sirijaca koji su potražili utočište u susjednim zemljama. Također, UN ne uzima u obzir osobe koje se nisu registrirale kao izbjeglice. Naša novinarka Rula Amin razgovarala je sa nekim od Sirijaca […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO