Američka vojska gubi 43 milijarde dolara

Uredba o obimnim budžetskim smanjenjima stupila je na snagu u Sjedinjenim Američkim Državama. Američki predsjednik Barack Obama nije imao izbora nakon što su propali pregovori sa republikancima o smanjenju deficita na drugi način. Potpisao je rezove od 85 milijardi dolara, prvenstveno u sektoru obrane.

Amerikanci danas možda neće osjetiti efekte uredbe o automatskom budžetskom smanjenju. Ali, sigurno je da će njen stvarni uticaj postati očit u narednim mjesecima. Novi neuspjeh u Obaminim pregovorima sa republikancima u američkoj javnosti nije dočekan sa odobravanjem. Umorni su od stalnih političkih prepucavanja.

„Stvarno je apsurdno kako Kongres i predsjednik ne mogu sarađivati. Toliko često moramo prolaziti kroz ovo i to zaista nije pošteno prema ljudima“, kaže Carol Plask, stanovnica Floride.

Nia Dicosta iz New Yorka se pita nije li se to dogodilo previše puta tokom Obaminog mandata.

„Čini mi se kao da nismo u stanju ništa uraditi“, kaže ona.

Redukcija radnih sati

Obama je kazao da se smanjenja moraju provesti u strogoj saglasnosti sa zakonom i izvještajem njegovog Ureda za upravu i budžet. U izvještaju je detaljno objašnjeno šta sve ovi rezovi podrazumijevaju.

Uštede će najviše pogoditi odbranu. U ovom sektoru predviđeni su rezovi od 43 milijarde dolara.

Prema riječima američkih vojnih zvaničnika, zbog budžetskih rezova morat će reducirati broj radnih sati za 800.000 civila zaposlenih u ovom sektoru.

Plan ušteda podrazumijeva manje novca i za druge sektore. Američku javnost naročito su razbjesnila planirana smanjenja u budžetskim izdvajanjima za zdravstvo od 11 milijardi dolara.

Obama je za tempiranu bombu štednje, kako ju je nazvao, optužio republikance, koji su odbili da zatvore poreske rupe koje koriste bogataši i korporacije ciljanim smanjenjima potrošnje. Obama smatra da bi to bio uravnoteženiji pristup smanjenju deficita.

„Što duže ovi rezovi budu na snazi, veća će biti i šteta. Ekonomisti prognoziraju da bi nas mogli koštati 750.000 radnih mjesta i usporiti našu ekonomiju za više od 0,5 posto“, izjavio je američki predsjednik Obama.

Zabrinutost američkog predsjednika dijeli i Međunarodni monetarni fond. Iz organizacije su upozorili da bi mjere, izuzev američke, mogle ugroziti rast globalne ekonomije.

Izvor: Al Jazeera