Iz Španije odlaze mještani i imigranti

Španija je teško pogođena finansijskom krizom i nezaposlenost u ovoj zemlji je među najvišom u Evropi, a imigrantima je najteže.

Mnogi već godinama rade na crno i sve veći broj njih sada smatra kako im je bolje da se vrate u rodnu zemlju.

Ali, Španiju ne napuštaju samo oni. Izgleda da su se uloge zamijenile, jer i sve veći broj Španaca sada odlazi u okolne zemlje u potrazi za boljim životom.

U andaluzijskom gradu Almeria postoji tzv. more od plastike – hiljade hektara plastenika u kojima se uzgaja povrće za izvoz.

Zarobljeni u recesiji

Ali, to je ujedno i dom za neke od najsiromašnijih zemljoradnika. Mnogi od njih ostali su zarobljeni u španskoj recesiji.

Hassan Waheed je izgubio posao građevinskog radnika u Barceloni. Došao je u Almeriju u potrazi za zemljoradničkim poslom.

Njegov dom je transportni kontejner, kojeg dijeli sa još četiri prijatelja.

“Gubimo naše dane ovdje. Uzalud živimo. Tako je, kako je”, kaže on.

Waheed je u Španiju došao iz Maroka prije dvanaest godina. Danas radi na crno. Kaže kako mu farmer za kojeg radi odbija dati dnevnice za posljednjih deset dana.

Prema procjeni andaluzijskih poljoprivrednih sindikata, Waheedovu sudbinu dijeli još 45.000 nepijavljenih, ili ilegalnih imigranata.

Suočeni sa sve težom situacijom, mnogi od njih se vraćaju u svoje zemlje, najčešće u Maroko.

Mali troškovi života

Ali, preko Gibraltara u Maroko ne dolaze samo Marokanci. Sve veći broj Španaca sada  migrira na jug u potrazi za boljim životom.

Pepe Garriga je u Maroko stigao prije šest godina. Prvo je radio kao dopisnik za špansku televiziju TV3.

Ali, televizija je odlučila da zatvori dopisništvo i on je pozvan da se vrati nazad.

Tada je ovaj tridesetpetogodišnjak odlučio da promijeni tok svog života. Ostao je u Maroku i otvorio restoran.

“Mogao bih se vratiti u Barcelonu i raditi kao novinar, ali zbog loše situacije u Španiji, odlučio sam da ostanem u Maroku. Ovdje sam snašao dovoljno da otvorim ovaj lokal. U ekonomiji Maroka postoje sektori koji se još uvijek nisu razvili. Takav je i sektor cateringa. Mi smo Španci dobri u tome i budući da ovdje posla ima, ljudi poput mene mogu imati perspektivnu budućnost u Maroku.”

Luis Fernando Medina je u Španiji uzgajao krave, ali zbog ekonomske situacije svoj život je preselio u Maroko. Za sada je izuzetno zadovoljan tom odlukom.

“Došli smo u Maroko zato što tu dugoročno postoji brilijantna budućnost. A danas, Španija živi u ekonomskoj krizi.”

Relativno mala udaljenost Maroka od Španije, mali troškovi života i gotovo ista klima čine Maroko vrlo primamljivom destinacijom za Špance.

Stopa nezaposlenosti od 9 posto je dovoljan razlog da se osim Španaca, u Maroko vrate i imigranti koji su prijašnjih godina bolju budućnost tražili sa druge strane Gibraltara.

Izvori: Al Jazeera i agencije
 


Povezane

Portugal još zadugo, po stopi nezaposlenosti, neće dostići Španiju. U Madridu, četiri od deset nezaposlenih moglo bi ostati bez državne pomoći narednog mjeseca. To je još jedna od posljedica dugotrajne ekonomske krize u ovoj zemlji. Jučer je ponovo održan masovni protest u ovoj zemlji.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO