Veliki korak naprijed u borbi protiv raka

Naučnici su postigli vidan  napredak u borbi za sprečavanje raka. Našli su desetine DNK markera koji mogu pomoći kod predviđanja rizika od razvijanja raka.

To znači da je moguće napraviti testove koji bi identificirali  osobe koje su najosjetljivije, što bi im dalo priliku da preventivno djeluju, javio je iz Londona reporter Al Jazeere Tim Friend.

Ovo otkriće u istraživanju ljudskog genetskog koda ogroman je korak naprijed u borbi protiv raka.

Test pljuvačke

Sada bi jednostavan, jeftin test pljuvačke kod porodičnog ljekara pacijentima mogao dati profil njihovog rizika – što omogućuje prilagođene preglede, a oni s najvišim rizikom imali bi češće zdravstvene preglede.

“Mislim da će ubrzo postojati tehnologija koja će omogućiti prilično brze testove. Glavni izazov u idućih tri do pet godina je shvatiti kako kombinovati sve te informacije da bi ih porodični ljekari mogli koristiti”, kaže Doug Easton sa Univerziteta Cambridge.

Istraživači su uporedili genetski kod hiljada zdravih muškaraca i žena sa hiljadama drugih koji imaju rak.

U slučaju raka prostate, za grupu sa povišenim rizikom, vjerovatnoća da dobiju rak bila je pet puta veća, a šanse da se to dogodi bile su 50-50.

Za jednu vrstu raka dojke, kod žena sa najviše neispravne DNK, vjerovatnoća da dobiju rak je bila tri puta viša, a trećina ih je i dobila.

Mogućnost prevencije

Neki se plaše da bi informacije o DNK mogli  iskoristiti zdravstvena osiguranja ili poslodavci, kako bi izdvojili ljude sa visokim rizikom.

No, za ljude poput Emme Parlons – koja je otkrila da ima veliku šansu od razvije rak dojke – otkriće je dobrodošlo.

“Sve što nam govori više o raku i o tome ko ima veći rizik da dobije rak jednostavno je fantastično. Činjenica da možete kod svog porodičnog ljekara napraviti test pljuvačke i saznati puno više o vašem riziku od ove grozne bolesti je sjajno.”

“Britanija, naprimjer, nikad nije uvela nacionalni program preventivnog pregleda na rak prostate – najčešći među muškarcima – a postojeći testovi jednostavno nisu dovoljno tačni. Ali ovo otkriće sve to mijenja”, javio je Friend.

Državna zdravstvena služba mogla bi da početi  sa ciljanim pregledima u roku od pet godina.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Naučnici su otkrili genetski modificirani virus koji ubija ćelije tumora a ne šteti pacijentu.

21 Oct 2011
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO