Krizu u Italiji rješavat će eksperti

Lider ljevice Pier Luigi Bersani, koji je imao zadatak da sastavi vladu, nije uspio u tom pokušaju (AFP)

Predsjednik Italije Giorgio Napolitano imenovao je 10 nezavisnih eksperata, uključujući bankare, stručnjake za ustavna pitanja i šefa italijanske agencije za statistiku, koji će pokušati da pomognu toj državi da izađe iz političkog zastoja, poslije više bezuspješnih pokušaja formiranja vlade.

Među nezavisnim ekspertima su Enrico Giovannini, predsjednik italijanske agencije za statistiku Istat, Valerio Onida, bivši sudija Ustavnog suda i Salvatore Rossi, zamjenik generalnog direktora Italijanske banke.

U grupi se nalaze i neki političari i šefovi parlamentarnih komisija.

Desetorica eksperata iznijet će tokom sljedeće sedmice prijedloge koji se tiču “institucionalnih, socioekonomskih i evropskih” mjera, u pokušaju da postignu konsenzus među oštro podijeljenim političkim blokovima u Italiji i pronađu put za izlazak iz pat pozicije, navodi se u saopćenju iz predsjedničkog kabineta.

Formiranje vlade

Odluka predsjednika Napolitana da angažira nestranačke ličnosti uslijedila je pošto ga je lider ljevice Pier Luigi Bersani, koji je imao zadatak da sastavi vladu, u četvrtak obavijestio da nije uspio u tom pokušaju.

Od izbora održanih 24. i 25. februara, tri strane ne mogu da se dogovore o formiranju vlade – Bersanijeva struja lijevog centra, struja desnog centra bivšeg premijera Silvija Berlusconija i pokret komičara Beppea Grilla.

Do izbora novog premijera, tu funkciju i dalje obavlja Mario Monti.

Napolitano je rekao da je Montijeva Vlada i dalje “operativna” i da će uskoro preduzeti hitne ekonomske mjere.

Italijanski predsjednik je također odbacio mogućnost podnošenja ostavke, čime bi otvorio put novim parlamentarnim izborima, rekavši da će ostati na funkciji do kraja svog mandata u maju.

Izvor: Agencije