Sud u Somaliji smanjio kaznu novinaru

Abdinur (lijevo) razgovarao je sa ženom koja je oslobođena, ali taj intervju nikada nije objavio (AFP)

Žalbeni sud u Mogadišu oslobodio je ženu iz Somalije koja je osuđena na godinu dana zatvora zbog navoda da su je silovali pripadnici snaga sigurnosti, dok je novinaru koji je intervjuirao zatvorska kazna smanjena na šest mjeseci.

Novinar Abdiaziz Abdinur Ibrahim i neidentificirana 27-godišnja žena osuđeni su početkom februara na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog “lažnih optužbi” i “vrijeđanja Vladinih institucija”, dok je reporter dodatno proglašen krivim za “pravljenje lažnog intervjua i ulazak u kuću žene čiji muž nije bio prisutan.”

Iran: Na slobodi 14 novinara

Iran je oslobodio 14 novinara reformističkih listova koji su uhapšeni u januaru i optuženi za saradnju s medijskom “mrežom povezanom sa Zapadom”, objavile su novine Shargh.
Prema pisanju tog lista, novinari su pušteni iz zatvora nakon što su platili kauciju, a iza rešetaka se nalaze još četiri novinara.
Oni su radili za različite reformističke listove kao što su Arman, Bahar, Etemaad, Shargh, navodi AFP.
U vrijeme hapšenja krajem januara Ministarstvo informiranja je saopćilo da novinari pripadaju “jednoj od najvećih medijskih mreža” povezanih sa Zapadom.
Njihovu mrežu je osnovao BBC i upravljao je njome u saradnji s nekoliko zapadnih vlada, navedeno je u tom saopćenju.
Prema podacima CPJ-a, u iranskim zatvorima počekom decembra 2012. godine nalazilo se 45 novinara.

“Sud je naredio oslobađanje žene, dok će novinar provesti šest mjeseci u zatvoru zbog vrijeđanja državnih institucija”, rekao je sudija Hassan Mohamed Ali u nedjelju.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) odmah je izdala saopćenje povodom presude.

“Žalbeni sud je propustio priliku da ispravi strašnu grešku, i za novinara i za novinarske slobode u Somaliji”, rekao je Daniel Bekele, direktor za Afriku u ovoj organizaciji.

Abdinur, koji je zatvoren 10. januara, istraživao je seksualno nasilje u Somaliji, ali nije objavio intervju sa ženom koja je oslobođena u nedjelju.

Abdinur je nakon proglašenja presude odveden s lisicama na rukama nazad u zatvor, što je izazvalo ljutite reakcije grupa za ljudska prava i njegovih kolega novinara.

“Ovo je apsolutno nenormalno i nepravedno”, rekao je Omar Faruk Osman iz Sindikata novinara Somalije.

“Kako mogu zatvoriti nekoga za intervjuu sa žrtvom? Advokati će se opet žaliti i prenijeti slučaj na Vrhovni sud”, kazao je on.

Slučajevi silovanja

Abdinur radi za nekoliko somalskih radio stanica i međunarodne medije.

Amnesty International (AI), HRW i Komitet za zaštitu novinara (CPJ) naveli su u zajedničkoj izjavi tokom suđenja da je slučaj “povezan s povećanom pažnjom medija za slučajeve silovanja na visokom nivou”, koji uključuju i sigurnosne snage.

Prema podacima CPJ-a, Somalija je zatvorila 56 novinara prošle godine.

Vjeruje se da su seksualni zločini svakodnevica u Mogadišu, gdje su prošle godine pristigle desetine hiljada ljudi bježeći od gladi.

Mediji su u više navrata izvještavali o slučajevima napada koje su počinili policajci ili vojnici.

Specijalna predstavnica Ujedinjenih naroda (UN) za seksualno nasilje Zajnab Hava Bangura izjavila je početkom februara da način na koji somalske vlasti reagiraju u slučajevima silovanja ne doprinosi pravdi, već kriminalizira žrtve i ugrožava slobodu štampe.

Izvor: Al Jazeera i agencije