Smrtonosni napadi u Bagdadu i Karbali

Džamije Imam Abbas i Imam Husein u Karbali gdje se bombaš samoubica digao u zrak, pobivši neprecizirani broj ljudi (AFP)

U napadima izvedenim u nedjelju u dijelovima Bagdada, naseljenim uglavnom šiitima, ubijeno je najmanje četvero ljudi, a više ih je ranjeno, saopćili su irački zvaničnici.

U istovremenoj eksploziji tri bombe, postavljene na ulicama na sjeveroistoku Bagdada, poginula su tri civila, dok ih je 11, uključujući tri policajca, ranjeno, rekao je jedan policijski zvaničnik.

Jedan vojnik je poginuo u eksploziji bombe, postavljene na njegov automobil, u bagdadskom kvartu Utaifi, izjavio je drugi policijski zvaničnik.

Oba zvaničnika su željela ostati anonimna, jer nisu ovlaštena za davanje informacija novinarima, ali su dva zdravstvena radnika potvrdila te smrtne slučajeve, prenosi AP.

Napad među džamijama

Bombaš samoubica izvršio je napad na prostoru između glavnih  džamija u svetom iračkom šiitskom gradu Karbali, u kome je bilo poginulih, ali za sada nije poznato koliko, izjavio je predstavnik jednog od hramova.

Jamal al-Din Shahristan iz džamije Imam Hussein je rekao da se inženjer koji je radio na jednom projektu između te džamije i džamije Imam Abbas digao u zrak, pobivši neprecizirani broj ljudi.

Te dvije džamije su među najvećim šiitskim svetilištima i svake godine ih posjete stotine hiljada hodočasnika.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za ovaj napad, prenosi AFP.

Nemiri u Iraku posljednjih godina jenjavaju, mada pobunjenici povremeno napadaju snage sigurnosti i civile u nastojanju da poljuljaju Vladu koju predvode šiiti.

Izvor: Agencije