Sedam žrtava u sukobu na otoku Borneo

Malezijska policija i vojska opkolile su u jednom selu između 100 i 300 Filipinaca (EPA)

Pet malezijskih policajaca i dva naoružana napadača poginuli su u najnovijim sukobima na otoku Borneo, dok se strahuje da se žestoki okršaj s filipinskim uljezma proširio na druge oblasti, saopćila je policija.

Oružani sukob kasno u subotu navečer u gradu Semporna uslijedio je poslije sukoba između filipinskih sljedbenika samoproklamiranog sultana i malezijskih snaga bezbjednosti, u kojima su poginuli 12 uljeza i dva policajca.

Novi sukob u Semporni, oko 300 kilometara od mjesta gdje već tri sedmice traju okršaji, izbio je kada su oružani napadači napali policiju iz zasjede, izjavio je šef malezijske nacionalne policije Ismail Omar.

Malezijska policija i vojska opkolile su u jednom selu između 100 i 300 Filipinaca koji su 12. februara brodom stigli sa obližnjih Filipina i tvrde da ta oblast pirpada njihovom lideru Jamalulu Kiramu III (74), prenosi AFP.

On tvrdi da je nasljednik sultanata Sulu, koji je nekada kontrolirao dijelove sjevernih Filipina i malezijsku državu Sabah na Borneu.

Predsjednik Filipina Benigno Aquino upozorio je ranije sultana otočja Sulu da će se suočiti sa “silom zakona” ako ne povuče svoje naoružane snage iz Malezije.

Aquino upozorio sultana

U televizijskom obraćanju naciji, Aquino je apelirao na sultana da naredi svojim snagama da se povuku iz malezijske države Sabah.

“Ako ne budete sarađivali, koristiti ćemo silu zakona da postignemo pravdu za sve one čija je sigurnost ugrožena”, rekao je Aquino.

“Ovo je situacija koja se ne smije nastaviti. Ako ste zaista vođa svog naroda, trebate zajedno s nama narediti svojim sljedbenicima da se mirno vrate kući.”

Aquino je također upozorio sultana da je možda prekršio zakone, uključujući onaj kojim je zabranjeno građanima da potiču oružani sukob. Za to krivično djelo zaprijećena je maksimalna zatvorska kazna od 12 godina.

Sultan je zatim sazvao konferenciju za novinare u siromašnom naselju u Manili i rekao da će nastaviti pružati otpor ukoliko se ne udovolji njegovim zahtjevima.

“Što se nas tiče, nismo počinili krivično djelo”, rekao je Kiram, dodavši da njegove snage sigurnosti, koje se nalaze u ribarskom selu na otoku Borneo u državi Sabah neće započeti nasilje.

Traže veći profit

“Međutim, spremni smo braniti naše živote i ciljeve”, rekao je on.

Sultanat je dao sjever Bornea u zakup Evropljanima 1870-tih.

Dok je autoritet sultanata oslabio za vrijeme vladavine kolonizatora sa Zapada, nastavio je dobijati novac za zakup teritorije.

Bivša britanska kolonija postala je dio federacije Malezije kada je ona formirana 1963. godine.

Kiram i njegova porodica, kao nasljednici sultanata, i dalje primaju nominalnu godišnju kompenzaciju od Malezije u iznosu od 1.700 dolara, ali traže više novca.

Kiram je rekao da će njegove snage sigurnosti samo spustiti oružje ako se Filipini i Malezija dogovore o zajedničkom razvoju Sabaha.

Njegov savjetnik Abraham Idjirani rekao je novinarima da bi sultanat trebao dobiti 50 posto ekonomskog profita Sabaha – potencijalno nekoliko miliona dolara.

Žele ostati u Sabahu

Kiram je dodao da njegovi sljedbenici žele ostati u Sabahu čak i ako finansijski sporazum bude postignut.

“Oni se žele mirno naseliti u Sabahu, našoj domovini”, rekao je on.

Aquino je kazao da sultan ima 180 sljedbenika u Sabahu te da je oko 30 njih naoružano.

Kiram kaže da se na tom području nalazi 235 pripadnika Kraljevskih oružanih snaga sultana Sulua i Sjevernog Bornea.

Aquino je upozorio sultana da ne može očekivati da će Vlada Malezije zauvijek biti strpljiva.

“Možemo i dalje krenuti avenijom mirnog i otvorenog dijaloga. Nismo još došli do nepovratne tačke, ali joj se približavamo”, rekao je Aquino.

Izvor: Agencije