SAD pomaže Egipat sa 250 miliona dolara

Kerry (lijevo) je kazao da je od Mursija dobio obećanje da će provesti reforme (Reuters)

Američki državni sekretar John Kerry zatražio je u nedjelju da egipatske vlasti ulože “više truda” kako bi se ponovo uspostavila politička stabilnost i zaustavila ekonomska kriza u Egiptu, najavivši pomoć vrijednu 250 miliona dolara.

“Jasno je da postoji potreba za većim zalaganjem i popuštanjem kako bi se ponovo uspostavili jedinstvo, politička stabilnost i ekonomski oporavak u Egiptu”, rekao je on u saopćenju nakon susreta s predsjednikom Muhamedom Mursijem u Kairu, uoči odlaska u Rijad.

Američki državni sekretar, kojem je ovo prva međunarodna turneja, kazao je da je imao “iskrene i konstruktivne” razgovore s egipatskim predsjednikom izabranim u junu 2012. godine.

Teme razgovora bile su “reforma policije, zaštita nevladinih organizacija, važnost unapređenja prava i slobode za sve Egipćane”, dodao je.

Najavio je da će njegova zemlja sa 250 miliona dolara pomoći Egiptu u prevladavanju teške ekonomske krize kroz koju prolazi.

Rekao je kako je obavijestio Mursija da će Washington “izdvojiti (prvi dio od) 190 miliona dolara od 450 miliona dolara” o kojima se raspravlja u Kongresu.

‘Dobio obećanje od Mursija’

Egipatskim kompanijama se planira pomoći s dodatnih 60 miliona dolara.

Predsjednik SAD-a Barack Obama je 2011. godine obećao da će smanjiti egipatski dug prema Sjedinjenim Državama u visini od milijardu dolara, od čega o 450 miliona dolara pregovaraju Kairo, američka administracija i Kongres.

“Riječ je o iskrenim naporima da se podrže reforme i pomogne egipatskom narodu u ovom teškom trenutku”, rekao je.

Kerry je istaknuo kako je ekonomsku pomoć najavio pošto je “od Mursija dobio obećanje” da će provesti reforme koje su uvjet za dobivanje 4,8 milijarda dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s kojima se trenutno kasni zbog političkih nemira.

Odmah po dolasku u Kairo, u subotu, Kerry je ocijenio kako je vrlo važno ponovo pokrenuti egipatsku ekonomiju pogođenu naglim padom stranih ulaganja i turizma.

Dvije godine nakon pada prozapadnog autoritarnog režima Hosnija Mubaraka, čiji je režim srušen u narodnoj pobuni, Egipat je i dalje drugi po veličini primatelj američke vanjske pomoći, iza Izraela, s oko 1,5 milijardu dolara godišnje, uglavnom za vojsku.

Znatni ustupci

Kerry je u subotu kazao da je ekonomska kriza povezana s političkom blokadom, pozivajući režim i opoziciju da pristanu na “znatne ustupke”.

Američki državni sekretar se u subotu sastao s predstavnicima  egipatsk eopozicije, a u nedjelju s predstavnicima civilnog društva.

No, dvojica čelnika Fronte nacionalnog spasa (FSN), najveće opozicione koalicije, Hamdeen Sabbahi i Mohamed ElBaradei, bojkotirali su susret, obrazloživši to američkim pritiskom da sudjeluju na parlamentarnim izborima.

Kerry je ustvrdio da se SAD “ne upleće i ne podržava neku određenu vladu, osobu, stranku ili ideologiju” u Egiptu.

Amerikanci su razapeti između želje da podrže demokratske težnje Egipta i brige da ne naljute tog svog velikog regionalnog saveznika, koji je s Izraelom vezan mirovnim ugovorom.

Američki zvaničnik je rekao da je na svim sastancima prenio poruku da “hrabri Egipćani koji su stajali neprestano na trgu Tahrir nisu rizikovali živote da bi vidjeli kako se propušta prilika za bolju budućnost”.

“Egipatski narod mora se ujediniti u rješavanju ekonomskih izazova”, naglasio je državni sekretar SAD-a.

Izvor: Agencije