Počele pripreme za izbor novog pape

U ponedjeljak su počele kongregacije za pripremu konklava na kojima će biti biran novi papa, a ime novog poglavara Katoličke crkve trebalo bi biti poznato u nartednih dvadesetak dana.

Početak konklava najavljen je za 11. mart, a uobičajeno je da traju dva do četiri dana.

Kardinali će se zatvoriti u Sikstinsku kapelu i glasati sve dok ne izaberu novog papu dvotrećinskom većinom.

Za tu priliku u Sikstinsku kapelu bit će postavljena posebna peć i dimnjak.

Vjernici na Trgu svetog Petra i oko 1,2 milijarde vjernika širom svijeta čekat će rezultat.

Listići na kojima su kardinali glasali bit će spaljeni, a dodaju se hemikalije za crni dim, ako papa nije izabran, i za bijeli, ako je izabran, a tada se oglašavaju i zvona Bazilike svetog Petra.

Nakon što izabrani kardinal prihvati izbor za papu, bira i kojim će se imenom zvati.

‘Habemus Papam’

Odlazi u “sobu suza”, gdje odijeva odjeću pape, a unaprijed budu pripremljene tri veličine: mala, srednja i velika.

Zatim se novi papa pojavljuje na balkonu, a kardinal protođakon proglašava da “Habemus Papam” – “Imamo papu”.

Nakon što se papa Benedikt XVI 28. februara službeno povukao u penziju, katolički kardinali iz cijelog svijeta počinju sloožen proces izbora novog vođe.

Neke pojedinosti oko izbora još nisu jasne, pa su „prinčevi Crkve“ prvo održali neformalan sastanak, a u ponedjeljak će početi tradicionalne krugove izbora.

Među 115 kardinala elektora, onih mlađih od 80, ne izdvaja se nijedan favorit, pa će diskretno procjenjivanje potencijalnih kandidata biti najvažniji zadatak skupa.

Kardinali će, također, na općim kongregacijama, konsultacijama iza zatvorenih vrata prije konklava, razgovarati o promjenama koje su potrebne Crkvi, kao što su bolje upravljanje Vatikanom, potreba za boljim komuniciranjem s javnošću i kriza oko seksualnog zlostavljanja.

‘Uzburkane vode’

Novi papa trebao bi biti izabran do sredine marta, kako bi dužnost mogao preuzeti prije Cvjetnice 24. marta i predvoditi obilježavanje Uskrsa.

Pontifikat pape Benedikta XVI završio je u četvrtak u 20 sati, čime je postao prvi poglavar Katoličke crkve u šest stoljeća koji se odrekao papinske službe. Od toga trenutka, pa do izbora novoga pape katedra rimskog biskupa je upražnjena.

Benedikt XVI je u srijedu održao svoju posljednju audijenciju na Trgu svetog Petra u Vatikanu pred više od 100.000 vjernika, istaknuvši da “Bog neće dopustiti da njegova lađa potone”, uprkos “uzburkanim vodama”, i rekao da će nakon odreknuća i dalje pratiti Crkvu molitvom.

Papa je 11. februara objavio odluku o odreknuću od službe, obrazloživši to svojim nedostatkom snage za obavljanje dužnosti u današnjem svijetu zahvaćenom dubokim promjenama.

Njegova odluka izazvala je nevjericu, čak i unutar Crkve u kojoj od doba Srednjeg vijeka nije bilo dobrovoljnog odreknuća od papinske službe.

Izvor: Al Jazeera i agencije