Le Pen traži izlazak Francuske iz EU-a

Liderka Nacionalnog fronta je i ranije iznosila prijedlog o povlačenju Francuske iz Evropske unije (Reuters)

Liderka opozicionog Nacionalnog fronta (NF) Marine Le Pen zatražila je od francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da u januaru 2014. godine sazove referendum o izlasku Francuske iz Evropske unije (EU).

Ona je rekla da će NF pozvati svoje birače da glasaju za izlazak iz Unije, osim ako francuska Vlada u međuvremenu ne provede četiri ključne reforme za koje se zalažu desničari – povratak nacionalnoj valuti, ukidanje zone Schengena, vraćanje ekonomskog patriotizma i protekcionizma na granicama i davanje prednosti nacionalnim zakonima u odnosu na evropske.

“Pošto ne vjerujemo da Vlada ovo želi ili može ostvariti, smatramo da će izlazak iz EU-a biti jedino moguće rješenje”, kazala je Le Pen.

Francuska na prekretnici

Liderka NF-a je i ranije iznosila prijedlog o povlačenju iz Unije i najavljivala da će u slučaju da Vlada odbije organizirati referendum NF iskoristiti izbore za Evropski parlament (EP), kao “veliki referendum za ili protiv izlaska iz Unije”.

Francuska će se, prema njenim riječima, naredne godine naći na prekretnici zbog ukidanja granica i mjera štednje.

Francuska nije prva evropska zemlja u kojoj se može čuti ideja o povlačenju iz EU-a.

Britanski premijer David Cameron obećao je u januaru da će, ukoliko na općim izborima 2015. godine pobijede njegovi konzervativci, do 2017. godine biti raspisan referendum o izlasku Velike Britanije iz Unije ukoliko Brisel ne provede korjenite reforme.

Izvor: Agencije