Japan i EU će dogovarati slobodnu razmjenu

Bit će održani odvojeni pregovori o saradnji u sektoru sigurnosti, okoliša, nauke i tehnologije (EPA)

Japan i Evropska unija (EU) će krajem marta održati samit s ciljem službenog pokretanja pregovora o postizanju sporazuma o slobodnoj razmjeni.

Predsjedavajući Evropskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso će otići u Tokio posljednje sedmice marta na sastanak s japanskim premijerom Shinzom Abeom, piše finansijski list Nikkei.

Tokom tog susreta trebao bi biti postignut konačan sporazum o pokretanju dugo očekivanih pregovora dvije velike ekonomske sile.

Evropski i japanski čelnici će također održati odvojene pregovore o političkom sporazumu o saradnji u sektoru sigurnosti, okoliša, nauke i tehnologije.

Evropski ministri trgovine su prepustili prošle jeseni EK-u otvaranje pregovora s Tokijom o sporazumu o slobodnoj razmjeni i predvidjeli zaštitnu klauzulu osjetljivih sektora, poput automobilske industrije.

Evropski proizvođači automobila sumnjaju u rezulatate takvog sporazuma i navode prethodni sporazum s Južnom Korejom, koji je stupio na snagu u ljeto 2011. godine.

Strah od ‘jednosmjernog sporazuma’

Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA), koje se dugo protivi otvaranju pregovora s Japanom, smatra da bi takav sporazum bio “jednosmjeran”.

EU i Japan predstavljaju više od dvije trećine proizvodnje tog sektora, pa bi pregovori bi mogli trajati godinama.

Krajem prošle godine je američka investiciona banka Morgan Stanley sastavila spisak mogućih “makroiznenađenja” u 2013. godini, među kojima su da će Banka Japana (BoJ) “osvojiti” Evropu kupovinom vladinih obveznica problematičnih zemalja.

Prema tim rocjenama, BoJ će početi agresivnu borbu protiv jačanja kursa jena, a dio te strategije će biti kupovina obveznica članica eurozone, kako bi se snizio kurs jena prije nego što Evropska centralna banka (ECB) počne s realizacijom svog programa kupovine obligacija problematičnih zemalja.

Japanska centralna banka će, dok ECB bude čekala da Španija zatraži pomoć iz antikriznog fonda ESM, kupovati obveznice tog fonda i visokoprinosne obligacije zemalja centralne Evrope i postati glavni kreditor eurozone.

Izvor: Agencije