Italija bez jasnog političkog pobjednika

Italija je bez jasnog političkog pobjednika nakon parlamentarnih izbora. U nacionalnoj Skupštini najviše glasova je odnijela koalicija lijevog centra Piera Luigija Bersanija, ali nije uspio skupiti dovoljno za većinu u Senatu.

Online referendum o euru

Grillo je podržao neobavezujući referendum o članstvu Italije u eurozoni, koji bi bio održan na internetu.
“Ja se snažno zalažem za Evropu. Podržavam online referendum o euru”, rekao je on za njemački magazin Bild am Sonntag.
Zvanični referendumi u Italiji mogu biti organizirani samo o zakonima ili dijelovima zakona, ali bi i ovakvo glasanje imalo određenu političku težinu.
Grilo je ranije izjavio da odluku o upotrebi eura treba donijeti italijanski narod.
Spektakularan rezultat Pokreta pet zvijezda znači da bi ove novajlije na političkoj sceni mogle utjecati na mjere štednje i članstvo Italije u eurozoni, što bi ovu zonu moglo gurnuti nazad u krizu, prenosi Reuters.
Grilo, bivši humorista, kaže da se zalaže za otkup prodatih državnih obveznica i nove pregovore o kamatnoj stopi po kojoj se Italija zadužuje.
“Stvarnost je takva da je Italija odavno izgubljena. Mi za godinu dana nećemo imati novca za isplatu penzija i zarada u javnom sektoru. Nije ostalo mnogo toga za spasavanje”, rekao je on.
Aktivisti Pokreta pet zvijezda kažu da referendum o euru nije najvažnija stvar i da je problem u načinu na koji se kreira evropska politika, pri čemu se ignoriraju interesi građana.

Nakon što je Bersani odbio ponudu Silvija Berlusconija za stvaranje velike koalicije lijevog i desnog centra, pokret komičara Bepa Grilla dobio je, osim znatnog broja glasova, još značajniju političku ulogu.

Italijanski predsjednik Giorgiao Napolitano isključuje mogućnost još jednog mandata. Novog predsjednika treba izabrati Parlament, ali tek po svođenju poslijeizbornih računa – zbira glasova koji nikome ne daje uvjerljivu pobjedu.

Naslovnice novina šaljivo prikazuju Bersanija kojem su dodali razbarušenu frizuru Beppe Grilla. Do nedavno nevjerovatno, ali  taj komičar je postao velika politička snaga Italije i izgleda da je lider lijeve koalicije u milosti i nemilosti Pokreta pet zvijezda.

Moguće i nezamislivo

“S.P.Q.R. četiri su slova koja ćete naći posvuda na poklopcima kanalizacije u ‘Vječnom gradu’. To je kratica za Senatus populusque Romanus, na latinskom znači Rimski Senat i rimski narod. No u ovom razdoblju, kada niti jedna politička stranka nema natpolovičnu većinu u Senatu, politički analitičari postavljaju pitanje: ‘Je li vrijeme za novi izborni zakon?'”, izvještava iz Rima reporter Al Jazeere Marin Veršić.

Sudeći po svemu, ni Bersani, ni Berlusconi ne žele da Grillovo izborno tijelo dodatno osnaži. Razlika između glasova koje su osvojile koalicije lijevog i desnog centra svega je oko 124.000.

Ne isključuje se ni ono nezamislivo – velika nacionalna koalicija idejno nespojivih. Postojeći Izborni zakon, po mišljenju stručnjaka, krivo raspoređuje realne političke snage.

“Taj zakon ne odražava pravu demokratiju, apsolutno ne. Nešto će se sigurno promijeniti. Ako se ne promijeni, riskiramo da se nađemo ponovno u ovoj situaciji, i to s Grillom koji će dodatno osnažiti. Što više prolazi vrijeme, više Grillo postaje suodgovoran, za zategnute odnose s Njemačkom, za prozivanja stranih analitičara. On je osvojio 25-26 posto glasova i odgovoran je za to biračko tijelo”, smatra Christiano Zagari, urednik magazina Semestereurepeo.

Izborni paradoksi

Francesco Tufarelli, profesor na Univerzitetu Roma Tre, imao je brojne savjetničke uloge u italijanskom Ministarstvu evropskih poslova u posljednjih 28 godina, u ukupno 18 različitih vlada tog vremenskog razdoblja. Kaže da je na snazi izborni sistem koji treba napraviti stabilnu većinu, no to postojeći zakon nije osigurao.

Na omjer snaga sada utječe i strogi centar Marija Montija te, apsurdno ali istinito, pojedinačno najjača stranka – Pokret pet zvijezda.

“Iako smo očekivali da ćemo imati dva suprotstavljena pola, ispostavilo se da ih imamo četiri. Jasno je da Izborni zakon koji je postavljen da ima jednog pobjednika i jednog gubitnika, ako ima četiri konkurenta, nalazi se u opasnosti da podbaci. Kao i premija na natpolovičnu većinu pobjedničkoj stranci – ako pobjednik ima samo malo više glasova od drugih, riskira da ga se jako dobro nagradi. U slučaju posljednjih izbora, snaga koja ima 33 posto dobije ukupno 55 posto. To je paradoks, jer, realno, opozicija koja bi imala 66 posto nalazi se u manjini u Parlamentu”, rekao je Tufarelli.

Italijani će se morati strpiti ne bi li se ponovo našla prava, stabilna vlada, a ne improvizirana. Po kojem izbornom zakonu će je Italijani sljedeći put birati vidjet ćemo na narednim parlamentarnim izborima.

Izvor: Al Jazeera