Eko-kuće hit na američkim skijalištima

Eko-kuće postale su pravi hit u jednom od najboljih ski centara Sjeverne Amerike. Pored skijaških staza, u centru Whistler, napravljene su i vrlo neobične kuće od potpuno ekoloških materijala.

Skrivena duboko u šumi, ova kuća je savršena za bijeg od svakodnevice. Njen tvorac je Joel Allen.

Ranije je bio vlasnik socijalne mreže, ali nakon što mu je taj posao propao 2008. godine, okrenuo se svom hobiju. Počeo je praviti kuće na drvetu. Knjiga gostiju je dokaz da se njegova ideja svidjela mnogima.

“Mislim da se ljudima dopada avantura traženja skrivenih objekata. Mislim, lokacije nisu nigdje ucrtane, postoji samo par putokaza i ljudi zaista trebaju uložiti napor da ih pronađu”, kazao je Allen.

Uoči Zimskih olimpijskih igara 2010. godine, skijaški centar Whistler se obavezao da će svaka buduća gradnja biti ekološka. Skijaške staze privlače na hiljade turista svake sezone. To je odlična prilika za lokalno stanovništvo da se bavi turizmom. Mnogi su izgradili ogromne objekte kako bi ugostili što veći broj gostiju.

S pogledom na okolne planine, ova kuća je primjer modernog objekta, izgrađenog u potpunosti od ekoloških materijala. Sagrađena je ove godine i stavljena odmah na prodaju. Cijena – dva miliona dolara.

Odgovornost prema okolišu

Kompanija koja ju je napravila tvrdi da potražnja za ekološkim kućama u Whistleru i nije velika, ali da, uprkos tome, osjećaju odgovornost prema okolišu.

“Smatram, kao dizajner i građevinac, da imamo moralnu obavezu zagovarati ovakav vid gradnje. Posljedice koje građevinarstvo kao cjelina ima na okoliš su značajne. Iskoristili smo priliku da od lokalnih materijala s lokalnom radnom snagom napravimo objekat koji je specifičan za ovu regiju”, kaže Kal Bragg iz kompanije Whistler Alpine Development.

Nedaleko od ove, nalazi se, prema mnogima, najelegantnija kuća u Whistleru. Izgrađena je od presovane zemlje, čiji je sastav pijesak, šljunak, voda i cement. Čak 80 posto ostalih materijala je dobiveno reciklažom. Prozori su od fiberglasa, što povećava energetsku efikasnost.

“U ovom projektu trudili smo se da koristimo obnovljive materijale što je više moguće. Mislim da će u Whistleru potražnja za ovakvim tipovima objekata rasti, a ova ima sve elemente bilo kojeg drugog modernog objekta”, rekao je Paul Nicholas iz kompanije RDC Fine Homes.

Konkretno, ova kuća nije na prodaju, ali budući da potražnja za eko-kućama u svijetu raste, ova bi mogla biti primjer jedinstvene metode za gradnju jedne takve.

Izvor: Al Jazeera