Čad: Vojska ubila vođu Al-Kaide u Maliju

Vojnici Čada u Maliju su ubili Mokhtara Belmokhtara, komandanta Al-Kaide, koji stoji iza otmice i ubistva desetina talaca na gasnom polju u Alžiru ranije ovo godine, saopćila je vojska Čada.

Kako je navedeno, Belmokhtar je ubijen tokom operacije na planinama Ifogha u subotu.

Poginuo francuski vojnik

Jedan francuski vojnik je poginuo u borbama u subotu na sjeveru Maliju, saopćilo je u nedjelju francusko Predsjedništvo, što je treći francuski vojnik ubijen od početka ofanzive započete 11. januara.
“Predsjednik Republike je u subotu navečer s tugom primio vijest o smrti vojnika u borbama regimente padobranaca na sjeveru Malija”, navelo je Predsjedništvo u saopćenju.
Šef države je izrazio svoje duboko poštovanje za žrtvu mladog vojnika.

Ovaj rođeni Alžirac, veteran rata u Afganistanu, koji je, zbog krijumčarskih aktivnosti, dobio nadimak “Gospodin Marlboro”, otišao je iz Al-Kaide u islamskom Magrebu (AQIM) prije nekoliko sedmica kako bi formirao vlastitu grupu nazvanu Potpisnici u krvi.

Njegova smrt je veliki udarac za pobunjenike u sjevernom Maliju, koji su se povukli u utočišta u planinama zbog napredovanja francuskih i afričkih snaga.

“U subotu, 2. marta, poslije podne čadske oružane snage koje djeluju u sjevernom Maliju totalno su uništile jednu bazu terorista… Bilans uključuje nekoliko ubijenih terorista, kao i njihovog vođu Mokhtara Belmokhtara”, kaže seu saopćenju vojske objavljenom na nacionalnoj televiziji.

Belmokhtar je preuzeo odgovornost za otmicu nekoliko desetina stranih radnika u gasnom postrojenju In Amenas u Alžiru u januaru, prilikom koje je poginulo više od 60 ljudi.

Francuska vojska, koja vodi vojnu intervenciju na sjeveru Malija, saopćila je da za sada ne može potvrditi informaciju o ubistvu.

Objava Belmokhtarove smrti dolazi dan nakon što je čadski predsjednik rekao da su trupe ove zemlje ubile Aboua Zeida, drugog komandanta Al-Kaide u toj regiji, što Francuska također ne može još potvrditi.

Udarac pobunjenicima

Alžirske novine El Khabar objavile su u subotu da su alžirske službe sigurnosti, koje su prve dale informaciju o smrti Abou Zeida, otkrile njegovo lično oružje te da su ispitale tijelo za koje vjeruju da je njegovo.

“Potvrda o smrti Aboua Zeida povezana je s rezultatima DNK testa kojeg je Alžir proveo u četvrtak nad dvojicom članova njegove familije”, rečeno je.

Analitičari smatraju da bi smrt dva komandanta bila značajan udarac pobunjenicima u Maliju.

“Oba čovjeka imaju široko znanje o sjevernom Maliju i dijelovima šireg Sahela i duboke društvene i druge veze na sjeveru Malija, i smrt obojice u tako kratkom periodu najvjerovatnije će imati utjecaj na operacije militanata”, rekao je za Reuters Andrew Lebovich, analitičar iz Senegala koji prati djelovanje AQIM-a.

Američki republikanski zastupnik Ed Royce, koji vodi Komitet za vanjske poslove, pozdravio je izvještaje o ubistvu “jednog od najnedostižnijih i najsmrtonosnijih terorista u Sjevernoj Africi”, ali nije potvrdio da se radi o Belmokhtarovoj smrti.

“Ovo bi bio težak udarac grupi džihadista koji operiraju širom regije i čija su meta američke diplomate i radnici”, kazao je Royce.

Prije talačke krize u Alžiru neki obavještajni eksperti su pretpostavljali da je Belmokhtar odustao od napada i prešao na otmice i krijumčarenje oružja i cigara u Sahari.

On je dijelio komandu nad terenskim operacijama AQIM-a s Abouom Zeidom, iako su postojale glasine da se njih dvojica nisu slagali i da su se borili za prevlast.

Kako je agenciji AFP rekao izvor iz malijske vojske, najmanje 50 pobunjenika povezanih sa Al-Kaidom ubijeno je u posljednja dva dana u sukobima sa francuskim i malijskim snagama blizu grada Gaa, na sjeveru Malija.

“Borbe između islamista i vladinih snaga, koje podržava francuska vojska, nastavljene su i danas na 60-ak kilometara sjeverno od Gaa. Držimo situaciju pod kontrolom”, rekao je.

“Najmanje 50 islamskih pobunjenika ubijeno je od petka”, dodao je taj izvor.

Izvor: Agencije