Bomba u Karachiju ubila najmanje 45 osoba

U Karachiju je prošle godine poginulo 2.284 ljudi, što je najgori bilans žrtava u tom gradu posljednjih 20 godina (Reuters)

U eksploziji bombe u najvećem pakistanskom gradu Karachiju u nedjelju je poginulo najmanje 45 osoba, među njima ima djece i žena, a ranjeno ih je oko 135, saopćila je lokalna policija, a javio Reuters.

Trodnevna žalost

Više hiljada Pakistanaca prisustvovalo je u Karachiju sahrani žrtava nedjeljnog napada.
U Karachiju u ponedjeljak ne rade škole, prodavnice, uredi i pijace, a saobraćaj se odvija ograničeno.
Lokalne vlasti proglasila su dan žalosti u Karachiju, a šiitska zajednica je u čast žrtava proglasila trodnevnu žalost.

Eksplozija se dogodila u blizini ulaza u oblast u kojoj živi uglavnom manjinska, šiitska muslimanska zajednica, rekao je za AFP policajac Ghulam Shabir Sheik.

Za sada, prema njegovim riječima, nije poznato šta je bila meta napada.

Prema saopćenju šefa lokalne policije Fayaza Lugarija, eksplozija je znatno oštetila dvije stambene zgrade, a nakon nje uslijedila je još jedna, za koju se ne može reći da je bila od bombe.

Lokalni stanovnici, ne čekajući spasioce, sami su počeli da izvlače ljude ispod ruševina i voze ih do bolnice, a mnogi ranjeni su u teškom stanju.

Odgovornost za sada nije preuzela nijedna grupa.

U etničkom, sektaškom i politički motiviranom nasilju, u Karachiju je prošle godine poginulo 2.284 ljudi, što je najgori bilans žrtava u tom gradu posljednjih 20 godina, prema nezavisnoj pakistanskoj Komisiji za ljudska prava.

Izvor: Al Jazeera