Musharrafu produžena privremena sloboda

Musharraf optužen za ubistvo bivše premijerke Benazir Bhutto i balučistanskog vođe pobunjenika, te za otpuštanje sudija (AFP)

Sud u Pakistanu produžio je privremenu slobodu uz plaćanje kaucije bivšem predsjedniku Pervezu Musharrafu, na kojeg je tokom gužve u sudnici jedan advokat bacio cipelu.

Ovo je bilo prvo pojavljivanje bivšeg pakistanskog lidera pred sudom, gdje se brani od optužbi da je umiješan u pripremu ubistava i otpuštanje sudija.

Bačena cipela nije pogodila Musharrafa, a njegove pristalice i protivnici su tokom sudskog saslušanja uzvikivali parole. 

Grupa od dvadesetak advokata protestirala je u petak ispred Suda protiv bivšeg vojnog lidera, uzvikujući da je on “diktator” i da “treba biti obješen“, prije nego što je jedan od njih bacio cipelu, rekli su svjedoci za agenciju AFP.  

Musharraf, koji se u nedjelju vratio u domovinu nakon četiri godine samonametnutog egzila, na Sudu se pojavio zbog optužbi za ubistvo bivše premijerke Benazir Bhutto 2007, otpuštanje sudija iste godine, te ubistva balučistanskog vođe pobunjenika 2006. godine.  

Učešće na izborima

Musharraf se domogao vlasti u Pakistanu 1999. vojnim udarom, a 2008. je dao ostavku nakon što su njegovi saveznici izgubili izbore, a nova vlada zaprijetila da će pokrenuti proces njegova svrgavanja. Godinu dana kasnije napustio je zemlju.

Poslije četiri godine provedene u Londonu i Dubaiju Musharraf se vratio u Pakistan kako bi svoju partiju predvodio na parlamentarnim izborima 11. maja, iako ga analitičari ne smatraju ozbiljnim kandidatom. Odmah po povratku dobio je pravo da ostane na slobodi uz plaćanje kaucije u periodu od deset dana. 

Bio je ključni saveznik Sjedinjenih Američkih Država u „ratu protiv terorizma“, te je izbjegao najmanje tri pokušaja ubistva od strane Al-Kaide.

Bilawal Bhutto Zardari, sin ubijene premijerke, koji vodi Narodnu partiju Pakistana, optužio je Musharrafa za ubistvo Bhutto.

U izvještaju Ujedinjenih naroda iz 2010. navedeno je da se njena smrt mogla spriječiti, te je Musharrafova Vlada optužena da joj nije pružila adekvatnu zaštitu.

Musharraf odbacuje sve optužbe kao “neosnovane” i politički motivirane.

Izvor: Agencije 


Povezane

Pakistanska izborna komisija imenovala privremenog premijera, a bivši predsjednik Musharraf se vratio iz izbjeglištva.

Published On 24 Mar 2013

Bivši pakistanski predsjednik smijenjen je u augustu 2008. godine i od tada živi u izgnanstvu u Londonu i Dubaiju.

Published On 05 Mar 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO