Propao pokušaj formiranja italijanske vlade

Bersani je obavijestio predsjednika Italije da nije uspio da pronađe rješenje za sastav vlade (EPA)

Lider italijanske ljevice Pier Luigi Bersani, saopćio je u četvrtak da je propao njegov pokušaj da formira vladu, poslije neriješenih izbora održanih prošlog mjeseca, koji su Italiju ostavili u političkoj pat poziciji, prenosi Tanjug.

“Ono što sam ovih dana radio nije dovelo do pozitivnih rezultata”, izjavio je Bersani, poslije razgovora s predsjednikom Giorgiom Napolitanom, koji bi sada trebalo da izabere novu ličnost koja će voditi Italiju.

Ovu vijest potvrdio je i jedan zvaničnik iz predsjedničkog ureda, pošto je postalo jasno da Bersani nije dobio dovoljnu podršku da formira vladu.

Donato Mara, generalni sekretar Napolitanovog ureda, saopćio je da je Bersani obavijestio predsjednika da nije uspio da pronađe rješenje za sastav vlade i da bi Napolitano sada trebalo sam da razmotri mogućnosti.

Poduzimanje koraka

“Predsjednik Republike odlučio je da bez odlaganja preduzme korake koji će njemu omogućiti da pronađe moguća rješenja političke i institucionalne situacije”, dodao je Mara.

Bersani je u srijedu izjavio da bi “samo mentalno oboljela osoba” htjela da obavlja funkciju premijera Italije, pošto su propale konsultacije s Pokretom pet zvijezda na postizanju dogovora o formiranje vlade.

Lider Demokratske partije je u petak od predsjednika Napolitana dobio “zeleno svjetlo” za formiranje nove italijanske vlade, pošto je njegova koalicija prošlog mjeseca pobijedila na izborima, ali nije osvojila apsolutnu većinu, podsjećaju agencije.

Kao što se i očekivalo, Pokret pet zvijezda odbio je ponudu da podrži Bersanija u naporima da oformi vladu ljevog centra.

Pokret je u više navrata ponovio da odbija zahtjev Bersanijeve partije budući da velike partije smatra odgovornim za društvenu i ekonomsku krizu u zemlji.

Bersani je ranije odbacio mogućnost formiranja koalicije s Berlusconijevim blokom desnog centra, druge po veličini političke snage u parlamentu, koji, s druge strane, smatra da je široka koalicija jedini način da Italija dobija vladu.

Izvor: Agencije