‘Đavoljem advokatu’ 14 godina zatvora

Di Stefano se predstavljao kao advokat, a pri tome nije imao pravne kvalifikacije niti je bio registrirani advokat (Reuters)

Samoprozvani italijanski advokat, koji je imao klijente poput preminulog iračkog diktatora Saddama Husseina, osuđen je na 14 godina zatvora jer je uvjeravao ljude da ima pravne kvalifikacije.

Giovanni di Stefano (57) je osuđen u četvrtak po 25 tačaka optužnice uključujući obmanu, prevaru i pranje novca  između 2004. i 2012. godine.

Kraljevski sud Southwark u Londonu zaključio je da Di Stefano, poznat kao “đavolji advokat” jer je imao ozloglašene klijente, nije ustvari imao pravne kvalifikacije, prenijela je agencija Fena.

“Poznato mi je Vi niste tražili svoje klijente, već da su oni dolazili k vama” rekao je sudija Alistair McCreath pri izricanju presude.

Sudija je također istaknuo da, iako je ovaj slučaj povezan s novcem, “ustvari se tu radi o nečem drugom, nečem većem – radi se o teškoćama koje ste uzrokovali mnogim ljudima”.

“Niste imali obzira prema njima niti prema njihovoj patnji. Vaša jedina briga su bili vaši džepovi” dodao je sudija.

Sudija je naglasio da je jedan od faktora u određivanju kazne bilo i to da Di Stefano ne samo da je prouzročio finansijski gubitak svojim klijentima, već je davao “lažne nade” ljudima koji su bili u očajnim situacijama.

Krađa novca

U četvrtak, Di Stefano se izjasnio krivim za krađu 175.000 eura kompenzacije od osiguravajuće kuće, novac koji je trebao otići čovjeku koji je izgubio ruku u saobraćajnoj nesreći.

Giovanni Di Stefano varao je svoje klijente za velike sume novca tako što se predstavljao kao advokat, a pri tome nije imao pravne kvalifikacije niti je bio registrirani advokat u Velikoj Britaniji ili Italiji.

Tokom suđenja, dokazano je da je Di Stefano bio povezan s predsjednikom Zimbabvea Robertom Mugabeom, Osamom bin Ladenom, Slobodanom Miloševićem i Saddamom Husseinom.

Na sudu je prikazan BBC-ev dokumentarac iz 2004. godine u kojem on Saddama opisuje kao “finog čovjeka” i hvali se da su tražili da brani brojne britanske ubice kao što je Harold Shipman, porodični ljekar koji je ubio oko 250 svojih pacijenata.

Tužilac David Aaronberg je rekao da je stekao reputaciju koja mu je donijela “slavu, odnosno ozloglašenost, koju uživa”.

Izvor: Agencije