Berezovski pronađen s omčom oko vrata

Berezovski, matematičar koji je težio Nobelovoj nagradi, izgradio je ogromno poslovno carstvo i postao jedan od prvih ruskih oligarha (AP)

Ruski oligarh Boris Berezovski, koji je preminuo prošle sedmice nedaleko od Londona u nejasnim okolnostima, pronađen je na podu svoje kupaonice s omčom oko vrata, saopćili su istražitelji.

Policija je objavila da nije bilo znakova borbe i da smrt 67-godišnjaka odgovara karakteristikama vješanja, ukazujući na to da je Berezovski vjerojatno počinio samoubistvo.

Detektiv Mark Bissell u četvrtak je rekao da je Berezovski pronađen s omčom oko vrata, te da je komad sličnog materijala pronađen na metalnoj konstrukciji tuša iznad njega.

Upitan je li moguće da je još neko bio umiješan, Bissell je odgovorio da se ta mogućnost još “ne može u potpunosti isključiti”.

Velika Britanija otvarila je sudsku istragu o smrti ruskog tajkuna, koji je preživio nekoliko pokušaja atentata u Rusiji. On je pronađen mrtav prošle sedmice u svom domu u Ascotu, mjestu u blizini palate Windsor, koja pripada kraljici Elizabethi.  

Bivši milijarder pomogao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da dođe na vlast, ali je pobjegao u Veliku Britaniju 2000, te postao jedan od najoštrijih kritičara ruske Vlade.

Neki od njegovih saradnika ranije su izjavljivali da se Berezovski možda ubio, jer je patio od teške depresije, nakon što je izgubio sudsku parnicu od šest milijardi dolara protiv ruskog milijardera i vlasnika nogometnog kluba Chelsea Romana Abramoviča.

Advokat preminulog ruskog oligarha Aleksandar Dobrovinski rekao je da je Berezovski vjerovatno počinio samoubistvo, jer je bio u depresiji zbog dugova. Berezovski je u intervjuu za rusko izdanje lista Forbes, koji je dao dan prije svoje smrti, rekao da je izgubio smisao života i da se želi vratiti u Rusiju i posvetiti naučnom radu.

Drugi su, pak, rekli da se on nikada ne bi ubio.

„Ako se on, zaista, objesio, zašto to odmah nije bilo obznanjeno? Ne vjerujem da se radilo o samoubistvu“, kazao je Andrej Sidelnikov, opozicionar koji je poznavao Berezovskog.

‘Kum Kremlja’

Ruski državni mediji citirali su zamjenika generalnog tužioca Aleksandra Zviaginiceva, koji je rekao da će Vlada nastaviti napore da „povrati dobra koje su Berezovski i njegovi saučesnici stekli kriminalom i legalizirali ih u inostranstvu“.

Ruski tabloid Komsomolskaya Pravda, koji podržava Kremlj, u srijedu je na naslovnoj strani objavio naslov: „Da li se Berezovski objesio, ili je imao pomoć?“

Berezovski, koji je poznat kao „kum Kremlja“, imao je ogroman utjecaj tokom decenije nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Matematičar koji je težio Nobelovoj nagradi izgradio je ogromno poslovno carstvo za vrijeme bivšeg predsjednika Borisa Jeljcina i bio jedan od prvih ruskih takozvanih oligarha.

Poslije toga postao je žrtva političkih obračuna u ranom periodu Putinove vladavine, nakon što je ostao bez njegovog protektorata.  

U egzilu je često izjavljivao da strahuje za svoj život, pogotovo nakon što je njegov prijatelj i bivši ruski špijun Aleksandar Litvinjenko preminuo od posljedica trovanja radioaktivnim polonijem 2006. godine.

Njegov prijatelj i poslovni partner Badri Patarkatsishvili je, također, umro u nerazjašnjenim okolnostima dvije godine kasnije.

Berezovski je preživio pokušaj atentata 1994. godine, kada je bomba eksplodirala u njegovom automobilu, pri čemu je njegov vozač obezglavljen.

Prije dvije godine morao je platiti jednu od najvećih nagodbi za razvod od bivše žene Galine u Velikoj Britaniji. Mediji su objavili da ga je taj razvod koštao 100 miliona dolara.

Izvor: Agencije