Tornado na Filipinima: 12 mrtvih

Vjetar je bio snažan, a zatim se pojavio manji tornado blizu čamca koji je potonuo (Reuters)
Vjetar je bio snažan, a zatim se pojavio manji tornado blizu čamca koji je potonuo (Reuters)

Dvanaest osoba, među kojima troje djece, izgubilo je život kada se pretovareni čamac prevrnuo zbog tornada u vodama južno od Filipina, saopćile su u srijedu lokalne vlasti.
   
Nesreća se dogodila u ponedjeljak navečer u blizini ostrva Mindanao, a u čamcu, predviđenom za 10 osoba, nalazilo se njih 18, rekao je lokalni gradonačelnik Alan Agas.

„Vjetar je bio snažan i pojavio se manji tornado, koji je prošao blizu čamca, izazvao paniku među putnicima i potonuo“,  kazao je Agas,  prenosi AFP.

Djeca među žrtvama

Među žrtvama je bilo troje djece, dobi od tri, sedam i devet godina, dodao je.

Filipini, arhipelag koji čini više od 7.000 ostrva, u velikoj mjeri zavise od pomorskog saobraćaja, ali među plovilima koja saobraćaju ima mnogo onih koja su u lošem stanju.

Također, veliki problem predstavlja i nepoštovanje propisa o sigurnosti putnika, posebno kada je riječ o dozvoljenom broju ljudi ili količini tereta.

Izvor: Agencije


Povezane

Filipinskoj vladi novac od poreza na luksuz svakako bi dobro došao. Plantaže banana u ovoj zemlji su uništene. Tajfun Bopha sravnio je 500 hektara usjeva u sekundi. Farmeri procjenjuju da će im za oporavak biti potrebne najmanje dvije godine.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO