S. Koreja: Stvoreni uvjeti za nuklearni rat

Sjever ponovio prijetnje da će napasti američke vojne baze (AFP)

Sjeverna Koreja je ponovo zaprijetila ratom Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama, rekavši da su se na poluotoku stvorili uvjeti za “nuklearni rat koji lagano vrije”.

Ministarstvo vanjskih poslova ove zemlje reklo je da će informirati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o posljednjoj situaciji, dok se tenzije između država nastavljaju i u srijedu.

“Prema ovlastima Ministarstva vanjskih poslova, DPRK otvoreno informira Vijeće sigurnosti UN-a da Korejski poluotok sada ima uvjete za nuklearni rat koji lagano vrije. To je zbog provokativnih poteza marioneta SAD-a i Južne Koreje”, navodi se u saopćenju.  

Kao posljednji znak tenzija, južnokorejski vojnik koji je bio na straži na granici između dvije zemlje bacio je granatu prema objektu koji se kretao u mraku rano u srijedu.

Međutim, zvaničnici Južne Koreje saopćili su da su po danu pretražili to područje, ali da nije bilo nikakavih tragova da je u incident umiješana Sjeverna Koreja.

Sjever je u srijedu još jednom ponovio prijetnje da će napasti američke vojne baze.

Pjongjang je stavio svoje oružane snage u stanje pripravnosti i zatražio od posebnih „strateških“ jedinica da se pripreme za moguće udare na SAD, otoke Guam i na Havaje u Pacifiku, objavila je službena sjevernokorejska agencija KCNA u utorak.

Kina, jedina sila koja je saveznica Pjongjanga, saopćila je da je situacija “osjetljiva”.

‘Ograničeni kapaciteti’

U razgovoru za Al Jazeeru, Leonid Petrov, ekspert za Korejski poluotok na Australskom nacionalnom univerzitetu u Sydneyju, rekao je da je “ponašanje Sjevera koje traži pažnju” odgovor na njegov osjećaj “stjeranosti u ćošak” od strane međunarodne zajednice.

“Režim želi da se narod Sjeverne Koreje udruži iza svog mladog lidera Kim Jung-una”, rekao je Petrov.

Međutim, on je dodao da sumnja da će Sjever pvi napasti, objasnivši da njegov kapacitet za napad na SAD ostaje ograničen. Ipak, on je upozorio da će, ako se nešto desi između Sjevera i SAD-a, “definitivno Seul biti taj koji će patiti”.

Američka i južnokorejska vojska obavljaju zajedničke vojne vježbe do kraja aprila, za koje kažu da su striktno odbrambene prirode.

Sjever optužuje Washington da se priprema za rat koristivši bombardere B-52, koji su nadlijetali Korejski poluotok u sklopu vježbi, te je ukinio primirje kojim je okončan Korejski rat 1953. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije