Vođa pobunjenika se proglasio predsjednikom

Michel Djotodia, vođa pobunjeničke skupine Seleka, koja je preuzela glavni grad Centralnoafričke Republike (CAR), proglasio se predsjednikom i obećao da će zadržati podjelu vlasti prema sporazumu postignutom u januaru.

Glasnogovornik skupine Seleka potvrdio je ovu vijest u ponedjeljak, dan nakon što su pobunjenici srušili predsjednika Francoisa Bozizea.

“Trenutni premijer ostaje na svom mjestu i Vlada će biti djelimično rekostruirana“, rekao je glasnogovornik Eric Massi.

“Bangui je pod našom kontrolom. Stanje je  mirno, ali imamo stvari koje treba učiniti na terenu, u smislu sigurnosti. Pljačke moraju biti zaustavljene”, dodao je Massi.

Međutim, južnoafrički predsjednik Jacob Zuma izvijestio je da je 13 južnoafričkih vojnika ubijeno u Centralnoafričkoj Republici.

Preuzimanje glavnog grada

Pobunjenici su u nedjelju ujutro preuzeli nadzor nad Banguijom, glavnim gradom CAR-a, a predsjednik države Francois Bozize pobjegao je u susjednu Demokratsku Republiku Kongo.

“Pobunjenici nadziru grad”, izjavio je glasnogovornik predsjednika Gaston Mackouzangba.

Glasnogovornik Vlade Crepin Mboli-Goumba izjavio je da pobunjenička skupina Seleka nadziru sva strateška mjesta u gradu, prenijela je Hina.

Jedan predsjednički savjetnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je predsjednik Bozize u nedjelju ujutro prešao rijeku Oubangi i otišao u susjedni Kongo.

Pucnjevi i detonacije odzvanjali su nedjelju ujutro u Banguiju.

Pucnjevi su se čuli i u južnom i u sjevernom dijelu grada, prema jednom vojnom izvoru Multinacionalnih snaga u CAR-u (Fomac), koji je potvrdio pucnjeve.

Pobunjenici su počeli ulaziti u glavni grad u subotu navečer, s ciljem svrgavanja predsjednika Boziza, koji je nasilno preuzeo vlast 2003. godine.

SAD zabrinut zbog sigurnosti

Sjedinjene Američke Države (SAD) su izrazile “snažnu zabrinutost zbog pogoršanja sigurnosnog stanja” u Centralnoafričkoj Republici (CAR) i pozvale su pobunjenike iz koalicije Seleka da poštuju ugovor iz Librevillea o izlasku iz krize.

“Pozivamo čelništvo Seleke, koja je preuzela nadzor nad (prijestolnicom) Banguijem, da što prije uspostavi zakon i red u gradu, te da ponovo osigura snabdijevanje vodom i električnom energijom”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland u saopćenju.

Washington je “veoma zabrinut” zbog pogoršanja humanitarnog stanja, te “vjerodostojnih i brojnih informacija o povredama ljudskih prava, za koje su odgovorni i sigurnosne snage i borci Seleke”.

“Pozivamo čelnike Seleke da priznaju legitimnost ugovora iz Librevillea, osiguraju njegovo provođenje i pruže svu moguću podršku premijeru Nicolasu Tianagayeu i njegovoj Vladi”, dodala je Nuland.

Predsjednik Francois Bozize i opozicija potpisali su 11. januara u Librevilleu ugovor o trenutnom primirju i o jednogodišnjoj tranziciji koju bi provela Vlada nacionalnog jedinstva.

Izvori: Al Jazeera i agencije