John Kerry u nenajavljenoj posjeti Iraku

Prva posjeta državnog sekretara Johna Kerrya Iraku otkako je stupio na dužnost (Reuters)

Američki državni sekretar John Kerry doputovao je u nedjelju u nenajavljenu posjetu Iraku kako bi pozvao iračkog premijera Nurija al-Malikija da zaustavi prelete iranskih aviona koji prevoze oružje Siriji, iznad Iraka.

“On će biti vrlo izravan s premijerom Malikijem oko važnosti zaustavljanja iranskih preleta i tranzita preko iračkog teritorija ili barem pregledavanja svakog od tih letova”, rekao je jedan američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Kerry će također zatražiti od Malikija i iračke vlade da ponovno razmotri odluku o odgodi izbora u dvije pokrajine, Anbaru i Ninevehu, kazao je dužnosnik.

Zabrinutost Washingtona

Kerry je doputovao u Bagdad iz Amana nakon što je pratio američkog predsjednika Baracka Obama tokom njegovih posjeta Izraelu, palestinskom teritoriju i Jordanu.

Kako prenosi AFP, ovo je prva posjeta državnog sekretara Johna Kerrya Iraku otkako je stupio na dužnost.

Njegova posjeta je takođe fokusirana na zabrinutost Washingtona zbog višemjesečnih protesta u sunitskim provincijama Iraka što militantnim grupama daje potencijalno prostora da manevrišu, navodi francuska agencija.

Posjeta uslijedila je samo par dana nakon desete godišnjice od američke intervencije u toj zemlji kojom je svrgnut Sadam Husein.

Kerry će, kako javlja agencija Tanjug, od Irakaće tražiti da više sarađuju u izolovanju režima sirijskog predsjednika Bashara al Assada.

Izvor: Agencije