Izrael: Odgovorili na vatru iz Sirije

Izraelski položajna Golanu: Vojska saopštila da je jedno od njenih vozila pogođeno u subotu (EPA)

Izrael je sapštio da je otvorio vatru na teritorij Sirije u nedjelju te uništio položaj s kojeg se otvarala vatra iz mitraljeza na izraelske vojnike s Golanske visoravni.

Zasad nije poznato da li Izrael drži odgovornim sirijske vojnike ili pobunjenike za, kako tvrdi glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, namjerni napad na izraelske patrole na okupiranom teritoriju, javlja Hina.

Izraelske snage su “uništile sirijski položaj s kojeg je dvaput zapucano u posljednja 24 sata na izraelske patrole koje osiguravaju granicu”, napisao je glasnogovornik Ofir Gendelman na svom profilu na Twitteru.

Tokom sirijskog rata granate su nekoliko puta pale na teritorij koji kontrolira Izrael.

Sve važniji front

U nekima od incidenata Izrael je uzvratio vatru.

Izraelska vojska je priopćila da je jedno od njezinih vozila pogođeno u subotu kasno navečer u pucnjavi preko izraelsko-sirijske crte primirja na Golanskoj visoravni te da pritom nitko nije ozlijeđen.

Nakon drugog incidenta u nedjelju izraelski vojnici su “odgovorili preciznom vatrom na sirijski položaj s kojeg se pucalo”, navodi vojska.

Južne sirijske pokrajine sve su važniji front dok se pozornost okreće prema glavnom gradu Damasku na sirijskom jugu, a snage predsjednika Bashara al-Assada se žestoko bore kako bi spriječili napredovanje pobunjenika.

Izvor: Agencije