Arhiepiskop: Bez Kipra raspad eurozone

Poglavar Pravoslavne crkve Kipra arhiepiskop Hrozostom, koji predviđa mogućnost izlaska Kipra iz eurozone, pozvao je stanovništvo na mir i smirenost i poručio da do panike ne smije doći.

Kako je javila Vjerska informativna agencija (VIA), Hrozostom je rekao da svi moraju da pomognu državi kako privreda i banke ne bi propale, istakavši da je optimista, prenijela je agencija Tanjug.

Ako Kipar izađe iz eurozone, evropska valutna unija će se “tako sama raspasti”, ocijenio je Hrizostom, navodeći da se to neće desiti sutra, ali da “s tim genijima iz Brisela sigurno je neće još dugo izdržati”.

Crkva je stavila svoju imovinu na raspolaganje državi, međutim, tu ima pravnih problema kako nekretnine staviti pod hipoteku, jer je za to potrebna i odluka parlamenta, ističe poglavar.

Stručnjaci imovinu kiparske crkve procjenjuju na dvije milijarde eura.

Crkva ohrabruje vladu da donese “odlučne odluke da bi stali na svoje noge”.

Ako je Evropi mnogo da nam pomogne sa 10 milijardi eura, kako će tek pomoći Španiji, ili Italiji, zaključuje Hrozostom.

Van Rompuy s kiparskim predsjednikom

Na drugoj strani, predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy vodit će u nedjelju sastanak na visokom nivou s kiparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom radi rješenja krize na Kipru, potvrdio je jedan od njegovih glasnogovornika.

On nije precizirao imena ostalih sudionika ni vrijeme sastanka, navodi agencija Hina.

Izvori iz EU navode da će se sastanak održati u 13.30, a na njemu će sudjelovati i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Kiparski predsjednik Anastasiades trebao bi razgovarati i s glavnom direktoricom MMF-a Christine Lagarde i predsjednikom Evropske centralne banke (ECB) Mariom Draghijem.

Ti susreti će se održati prije sastanka ministara finansija eurozone na kojem će se razgovarati o planu spašavanja Kipra.

Van Rompuy i Barroso su odlučili u petak odgoditi samit EU-Japan koji bi se trebao održati početkom sedmice u Japanu i objasnio da “sadašnji napori za rješenje finansijskog stanja u Kipru zahtijevaju njihovo prisustvo u Briselu”.

Anastasiades je otišao s Kipra u nedjelju ujutro u Bruxelles nakon dugih razgovora u Nikoziji s EU, ECB i MMF-om.

Izvor: Al Jazeera i agencije