Članice EU za ojačavanje diplomatske službe

EEAS je uspostavljen Lisabonskim ugovorom 2010. godine (EPA)
EEAS je uspostavljen Lisabonskim ugovorom 2010. godine (EPA)

Četrnaest evropskih zemalja, među kojima Njemačka, Italija i Španija, pozvale su na razvoj diplomatske službe Evropske unije (EU) koju od njene uspostave 2010. nerijetko kritiziraju zbog njezine složenosti i nedjelotvornosti.

Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) koju predvodi Britanka Catherine Ashton, “mora dodatno ojačati” kako bi vanjska politika EU-a bila “sistematičnija, cjelovitija i jedinstvenija”, ističe četrnaest zemalja u neslužbenom prijedlogu za raspravu.

Posljednji je dio prijedloga o kojima raspravljaju evropski ministri koji su se u petak i subotu sastali u Dublinu, s obzirom na izvještaj o reformi EEAS-a koji Ashton u julu treba podnijeti evropskim čelnicima.

EEAS je uspostavljen Lisabonskim ugovorom 2010. sa zadaćom da instrumenti vanjske politike budu na okupu pod jednom nadležnošću, navodi agencija Hina.

No složenost njegova rada i preklapanje dužnosti nerijetko su kritizirale zemlje članice koje su i same nailazile na kritike zbog svoje nesklonosti da na Bruxelles prenesu svoje diplomatske ovlasti.

Ashton je u subotu rekla kako ponekad ima dojam da “upravlja avionom postavljajući mu u isto vrijeme krila”.

“Sada kada imamo avion moramo nastojati da uredno poleti”, dodala je pred novinarima.

U neslužbenom prijedlogu za raspravu četrnaest zemalja, među kojima zemlje Beneluksa i Skandinavije, predlažu da se EEAS-u dodijele veće ovlasti u međunarodnom pregovaranju, da se poboljša komunikacija s diplomatskim službama svih zemalja te da se više iskoristi mreža koju čini 140 izaslanstava EU-a u svijetu.

Ta bi se mreža morala bolje iskoristiti budući da mnoge zemlje zbog financijskih razloga smanjuju broj svojih ambasada.

Raspravlja se i o prijedlozima za poboljšanje prepoznatljivosti diplomatije EU-a budući da su rezultati Ashton koja sa svoje dužnosti treba otići u jesen 2014., prilično kontroverzni.

Izvor: Agencije


Povezane

Visoka predstavnica Evropske unije Catherine Ashton, posjetila je Prištinu i Beograd gdje je razgovarala s najvišim dužnosnicima Kosova i Srbije.  Razgovor visoke predstavnice EU Catherine Ashton, s dužnosnicima Srbije prati Jelena Milutinović.

Snage lojalne sirijskog predsjedniku Basharu al-Assadu nastavljaju granatirati opozicijska uporišta duž granice sa Turskom, dan nakon što je Arapska liga priznala sirijsku nacionalnu koaliciju. Turski šef diplomatije upozorio je Damask.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO