Spašeni zatrpani poljski rudari

Radnici na površini na nekoliko sati izgubili komunikaciju sa onima koji su ostali zarobljeni u rudniku (EPA)

Svih 19 rudara koji su bili zatrpani u rudniku bakra Rudna na jugozapadu Poljske spašeni su u srijedu nakon sedmosatne potrage, javila je poljska TV stanica TVN24.

Tim od 25 spasilaca uspio je izvući na površinu sve rudare koji su krenuli ka svojim kućama, a samo jedan od njih zadobio je lakše povrede glave, prenio je AP.

Rudari su bili zarobljeni u rudniku Rudna na 950 metara ispod zemlje poslije zemljotresa jačine 4,7 stepeni po Richterovoj skali, koji je u utorak navečer izazvao urušavanje rudnika, navodi agencija Tanjug.

Spasilačke ekipe prokopale su tunel kroz koji su rudari jedan po jedan izlazili na površinu.

Do urušavanja rudnika došlo je nakon zemljotresa koji je pogodio regiju Šlezija, u kojoj se nalazi rudnik, u utorak u 22:09 po lokalnom vremenu i tada su radnici na površini izgubili na nekoliko sati komunikaciju sa onima koji su ostali zarobljeni u rudniku.

Rudnik Rudna se nalazi otprilike 400 kilometara jugozapadno od prijestolnice Poljske u regiji Šlezija, nedaleko od granice Poljske sa Njemačkom i Češkom Republikom.

Rudnik je otvoren 1974, a državna kompanija KGHM, koja upravlja rudnikom, drugi je po veličini proizvođač bakra u Evropi.

Izvor: Agencije