Vraćena struja u nuklearku Fukushima

Reaktor 4 je trenutno bez struje (Reuters)
Reaktor 4 je trenutno bez struje (Reuters)

Operater japanske nuklearne centrale Fukushima Daiichi djelimično je u utorak uspostavio sistem hlađenja bazena za pohranu upotrijebljenog nuklearnog goriva, zaustavljen strujnim kvarom prethodne večeri.

Opskrba strujom je u ponedjeljak prekinuta iz nepoznatih razloga, objasnio je u utorak ujutro glasnogovornik Tokyo Electric Power (Tepco) Kenichi Tanabe.

Dodao je da je kvar na opskrbi uzrokovao zaustavljanje sistema hlađenja bazena za pohranu upotrijebljenog goriva reaktora 1, 3 i 4.

Djelimična uspostava opskrbe strujom potom je omogućila pokretanje hlađenja bazena reaktora 1, istaknuo je Tepco kasnije u saopćenju.

Elektrana je dodala da bi sistemi hlađenja bazena reaktora 3 i 4 trebali funkcionirati normalno kasnije tokom dana.

Zadnji sistem hlađenja koji je u kvaru, onaj bazena za skladištenje nazvan “centralnim”, podalje od pravih reaktora, trebao bi proraditi u srijedu, dodaje Tepco, što bi riješilo problem.

“Nije zabilježena značajnija promjena razine radioaktivnosti našim mjernim instrumentima u blizini”, istaknuo je Tanabe, odbacujući mogućnost nove krize.

Incident nije pogodio unos vode u reaktore 1 i 3, čije je gorivo rastopljeno nakon nesreće 2011. godine, dodao je on.

Kritična temperatura

Temperatura svih bazena sa gorivom ostala je ispod sigurnosne granice od 65 stepeni, ali se sa svakim izgubljenim satom povećavala za 0,3 do 0,4 stepena, prenosi AFP.

Poslije snažnog zemljotresa i cunamija došlo je topljenja jezgri u tri od ukupno šest reaktora u Fukushimi, što je dovelo i do prestanka u napajanju električnom energijom i hlađenja sistema.

Tepco je u više navrata kritiziran da je umanjio nivo katastrofe u prvim mjesecima poslije zemljotresa, nakon čega je ta kompanija priznala da je bila svjesna potencijalnih opasnosti od velikog cunamija, ali da ništa nije učinila iz straha od eventualno narušene reputacije i finansijskih troškova.

Izvor: Agencije


Povezane

Prije tačno dvije godine su zemljotres, a nakon njega cunami i topljenje nuklearnog reaktora, doveli do najveće katastrofe u Japanu u moderno doba. Poginulo je i nestalo gotovo 19 hiljada ljudi. No, uprkos obećanjima vlade da će pomoći u obnovi, više od 310 hiljada ljudi i dalje živi u privremenom smještaju. Steve Chao je razgovarao […]

Abe je u pratnji nekolicine novinara proveo u Fukushimi Daiichi (Fukushima 1) sat i pol, godinu dana nakon stabilizacije tog atomskog kompleksa.

29 Dec 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO