Više od 50 mrtvih u napadima u Bagdadu

U valu napada autobombama i ciljanim ubistvima u šiitskim četvrtima Bagdada u utorak ujutro ubijeno je najmanje 58 osoba uoči desete godišnjice invazije na tu zemlju, prema podacima medicinskih i sigurnosnih izvora.

U tim napadima, izvedenim uglavnom autobombama, ranjeno je najmanje 200 ljudi. Napadi su bili usmjereni na šiitsku zajednicu u centru Bagdada i na periferiji.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za te napade, ali sunitski pobunjenici, među kojima i Al-Kaida u Iraku, redovno napadaju šiitsku zajednicu i snage sigurnosti kako bi destabilizirali šiitsku Vladu Nourija al-Malikija.

Napadnuta Zelena zona

Očevici tvrde da je nekoliko autobombi eksplodiralo u kratkom vremenskom razmaku na više lokacija u šiitskom predgrađu. Čula se i pucnjava iz vatrenog oružja.

Od ranih jutarnjih sati u Bagdadu  su primijećene brojne snage sigurnosti, a veći broj ulica je blokiran. Napadi dolaze na 10. godišnjicu svrgavanja sa vlasti iračkog predsjednika Saddama Husseina.
 
Izvršeno je više oružanih akcija  i aktivirano 11 automobila bombi. Jedan od najsmrtonosnijih napada dogodio se u blizini Zelene zone u Bagdadu, mjesta na kojem se nalaze zgrade iračke Vlade i ambasade više zemalja, uključujući američku i britansku.
 
Prema rezultatima istraživanja “Iraq Body Count” objavljenom povodom godišnjice invazije, od marta 2003 život u sukobima u Iraku izgubilo je više od 112.000 civila. 
 
Odgođeni lokalni izbori
 
Reporterka Al Jazeere Jane Arraf javila je iz Bagdada da je utorak bio jedan od najgorih dana u posljednjih mjeseci.
 
“Više od 20 eksplozija odjeknulo je u samom Bagdadu i južno od grada”, rekla je ona, te dodala da se očekuje da će crni bilans rasti.
 
“Uprkos tome, ovdje na Univerzitetu Al-Mastansiriya, jednom od najvećih u Bagdadu, život je relativno normalan. I ova slika govori mnogo o Iraku, 10 godina nakon početka rata, baš kao i bombaški napadi. Ova zemlja je pokazala da je izuzetno otporna, iako jeste uzdrmana, ne samo nasiljem, nego i saopćenjem da su u dvije ključne pokrajine odgođeni lokalni izbori. Riječ je o pokrajinama Al-Anbar i Nina'wa, čiji je glavni grad Mosul. Kabinet smatra da je situacija preopasna za održavanje pokrajinskih izbora”, javila je Arraf.
 
“Kad se sve to uzme u obzir – nasilje, politička blokada, tenzije između kurdskog sjevera i sunita na zapadu, čak i šiitskog juga, jasno je da je situacija u Iraku neizvjesna, baš kao, a što će vam reći studenti ovdje, i budućnost.”

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Bombaš samoubica izvršio je napad na prostoru između džamija u svetom iračkom šiitskom gradu Karbali, u kome je bilo poginulih, ali se ne zna koliko.

03 Mar 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO