Sirijska opozicija izabrala premijera

Opozicijske vođe okupljene u Sirijsku nacionalnu koaliciju su na sastanku u Istanbulu izabrale bivšeg poslovnog čovjeka Ghassana Hitta za privremenog premijera i njegov je zadatak da sastavi vladu koja bi trebala djelovati na području kojeg kontroliraju pobunjenici, koji se već dvije godine bore protiv vladajućeg režima predsjednika Bashara al-Assada.

Pozivajući se na svjedoka, novinska agencija Reuters je objavila da je na glasanju u utorak učestvovalo 50 članova Koalicije i da je Ghassan Hitto dobio 35 glasova, prenosi agencija Hina.

No, nekoliko uglednih članova Koalicije napustilo je sastanak prije glasanja, smatrajući da je vanjski pritisak utjecao na izbor Ghassana Hitta, koji se je školovao na Zapadu.

Oni članovi Koalicije koju su podržali njegov izbor smatraju da Hitto, osim tehnokratskih sposobnosti, ima osjećaj za politiku i da je dobar pregovarač.

Također, ističu da će ih on dobro predstavljati u međunarodnoj zajednici i da nije opterećen političkim sukobima unutar Nacionalne koalicije.

Rukovođenje cijelom zemljom

Šef sirijskih pobunjenika rekao je ranije u Istanbulu da glavna pobunjenička grupa Slobodna sirijska vojska želi da prijelazna vlada rukovodi cijelom Sirijom, a ne samo oblastima oslobođenim od režimskih snaga.

“Mi tražimo prijelaznu vladu za cijelu sirijsku teritoriju i da ona bude jedina legitimna vlada u zemlji… Za bilo koje institucije koje ne bi slijedile tu vladu smatrat će se da su nelegalne i bit će sudski gonjene”, rekao je načelnik generalštaba Slobodne sirijske vojske Salim Idris.

“Assadova Vlada je okupaciona vlada koja je izgubila legitimitet”, rekao je on.

Na pitanje kako bi funkcionirala prelazna vlada on je kazao: “Institucije u teritorijama koje nisu oslobođene imat će mogućnost da izraze svoju odanost prelaznoj vladi.”

Buduća vlada premijera Hitta treba osigurati redovno snabdijevanje strujom i vodom ljudi koji žive u dijelovima zemlje pod kontrolom pobunjeničkih snaga.

Ovo je do sada najozbiljniji pokušaj snaga koje se bore protiv predsjednika Assada da uspostave svoju vladu i okupe sve grupe koje se bore protiv Assadovih snaga.

Dva prethodna pokušaja formiranja prelazne vlade propala su zbog podjela unutar koalicije, a neki pripadnici opozicije su prije početka konferencije rekli da nema garancija da će ovog puta uspeti postići dogovor, navodi AP.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO