Rusija obustavila istragu o smrti Magnitskog

Magnitski je umro u zatvoru, gdje je proveo 11 mjeseci bez podignute optužnice, kada mu se pogoršalo zdravstveno stanje (AP)
Magnitski je umro u zatvoru, gdje je proveo 11 mjeseci bez podignute optužnice, kada mu se pogoršalo zdravstveno stanje (AP)

Ruski istražni organi obustavili su u utorak istragu o uzroku smrti advokata Sergeja Magnitskog u zatvoru 2009. godine, zaključivši da nema dokaza da je on preminuo, jer ga je pretuklo osoblje u zatvoru, kako su tvrdili njegov advokat i bivši poslodavac vlasnik Hermitage Capital Managementa William Browder, prenosi Tanjug.

Na osnovu preliminarnih rezultata istrage donijeta je odluka da se okonča slučaj zbog nedostatka dokaza da je počinjeno krivično djelo, navedeno je u saopćenju Istražnog komiteta, prenio je AFP.

Magnitskom se trenutno posthumno sudi za utaju poreza, za koje porodica i advokati tvrde da je apsurdno i politički motivirano.

Za utaju je optužen i William Browder, koji je u Velikoj Britaniji i odbija se javiti Sudu.

Utaja poreza

Magnitski je uhapšen 2008. zbog sumnje da je kao pravni zastupnik investicionog fonda Hermitage Capital Managementa utajio porez neposredno nakon što je optužio ruske državne zvaničnike za pronevjeru 230 miliona dolara koju su počinili službenici poreske uprave.

Magnitski je umro u zatvoru, gdje je proveo 11 mjeseci bez podignute optužnice, kada mu se pogoršalo zdravstveno stanje, a pošto se u više navrata žalio da mu je bilo uskraćeno pravo na adekvatno liječenje.

Porodica Magnitskog je godinama tvrdila da je on bio nevin, a njegov slučaj privukao je pažnju međunarodne javnosti i imao diplomatske posljedice, nakon što su Sjedinjene Američke Države prošle godine usvojile zakon nazvan po njemu, kojim su nametnute sankcije ruskim zvaničnicima optuženim za kršenje ljudskih prava.

Nakon toga Rusija je odgovorila usvajanjem zakona kojim je Amerikancima zabranila usvajanje ruske djece.

Izvor: Agencije


Povezane

Državni tužioci žele posthumno suditi advokatu Sergeju Magnitskom, koji je otkrio veliku pronevjeru.

28 Jan 2013

Ime Sergeja Magnitskog postalo je simbol borbe protiv korupcije u Rusiji. Ovaj advokat preminuo je 2009. godine u pritvoru. Slučaj je izazvao i diplomatski spor između Rusije i SAD-a. Sada državni tužioci žele posthumno suditi Magnitskom za utaju poreza. Saslušanje se trebalo održati u ponedjeljak, ali je odgođeno za februar. Priču iz Moskve donosi Emma […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO