Porez na depozite opasan presedan

Zbog predloženog poreza na depozite Kiprani su izašli na ulice (AFP)
Zbog predloženog poreza na depozite Kiprani su izašli na ulice (AFP)

Uvođenje poreza na bankovne depozite na Kipru opasan je presedan koji otvara sumnju u način na koji se Evropa nosi sa krizom u eurozoni, izjavio je direktor Instituta za međunarodne finansije Tim Adams.

“Nametanje poreza na bankovne depozite je prelazak Rubikona, kojim se razbijaju garancije dane štedišama i time se otvaraju mogućnosti pojave različitih destabilizirajućih efekata u kratkoročnom, srednjoročnom i dugoročnom razdoblju.

Sljedeći put kada se pojavi kriza u nekim drugim zemljama štediše bi mogle pomisliti da će se ponoviti kiparski recept i zato je to opasan presedan”, rekao je Tim Adams.

Masovno podizanje uloga

Institut za međunarodne finansije je najveća svjetska lobistička grupa za firme iz finansijskog sektora (banke, osiguravajuća društva) i ima više od 450 članova.

Kiparski Parlament bi u utorak trebao održati raspravu o kontroverznom porezu na bankovne depozite, koji je preduslov da država od EU-a dobije zajam od 10 milijardi eura.

Uvođenjem poreza na bankovne depozite svi građani koji na računima imaju manje od 100.000 eura morali bi platiti jednokratni porez od 6,75 posto, a na veće depozite 9,9 posto.

To je izavalo proteste kiparskih građana i masovno podizanje štednih uloga. Zbog toga su banke na Kipru zatvorene i ostat će zatvorene do četvrtka, a na bankomatima više nema novca.

Izvor: Agencije


Povezane

Kiparski parlament je za utorak odgodio donošenje odluke o kontroverznom planu za spašavanje kiparskog finansijskog sistema. Ukoliko odluka bude donesena, svi računi u bankama bit će jednokratno oporezovani. Analitičari tvrde da u srijedu počinje ekspriment za koji niko ne zna kako će se završiti. Naš gost u Beogradu bio je Jorgos Papadakis, dugogodišnji novinar i […]

Kiparska kriza je dominantna vijest u svijetu biznisa, pogotovo na svjetskim berzama. Nakon prošlosedmičnih rekordnih maksimuma, svjetske berze ovu sedmicu su započele duboko u crvenom. 

Kiparski parlament je za utorak odgodio donošenje odluke o kontroverznom planu za spašavanje kiparskog finansijskog sistema. Ukoliko odluka bude donesena, svi računi u bankama bit će jednokratno oporezovani. Analitičari tvrde da u srijedu počinje ekspriment za koji niko ne zna kako će se završiti.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO