Pjongjang objavio snimak ‘napada’ na SAD

Analitičari smatraju da Sjeverna Koreja u ovom momentu nije u stanju ostvariti svoje prijetnje SAD-u (EPA)
Analitičari smatraju da Sjeverna Koreja u ovom momentu nije u stanju ostvariti svoje prijetnje SAD-u (EPA)

Vlasti Sjeverne Koreje objavile su novi propagandni videosnimak na kome je prikazan izmišljeni raketni napad na zgrade američke Vlade u Washingtonu, uključujući Bijelu kuću i Capitol Hill.

Skoro četiri minute dug videosnimak postavljen je na društvenu mrežu Youtube, prenosi Tanjug.

Na snimku je prikazano više različitog naoružanja, uključujući artiljerijsko oružje i velike rakete tokom vojne vježbe.

U trećoj minuti snimak se prekida i odjednom su kao mete prikazani Bijela kuća i Capitol Hill koji, potom, eksplodira.

Rast tenzija

Novi propagandni snimak sjevernokorejskih vlasti dolazi u trenutku kad je na relaciji Pjongjanga i Washingtona došlo do rasta tenzija, pošto je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda izglasao još strožije sankcije Sjevernoj Koreji poslije nuklearnog testa koji je ta zemlja izvela prošlog mjeseca.

Analitičari smatraju da Sjeverna Koreja u ovom momentu nije u stanju ostvariti svoje prijetnje SAD-u, a američki sekretar odbrane Chuck Hagel je u međuvremenu najavio da će biti razmještene dodatne rakete-presretači na Zapadnoj obali, kako bi se ojačale odbrambene sposobnosti zemlje.

Ovo nije prvi put da sjevernokorejske vlasti emitiraju propagandni snimak u kome “prizivaju” napad na SAD, podsjećaju agencije.

U snimku postavljenom na YouTubeu prošlog mjeseca prikazan je snimak sa gradom u plamenu, koji podsjeća na New York sa svojim neboderima.

Ovaj snimak je u više navrata uklonjen sa YouTubea, pošto je kompanija za izradu videoigrica Activison saopćila da je riječ o scenama koje su preuzete iz njene najbolje prodavane igrice Call of Duty.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjeverna Koreja objavila niz prijetnji, uz poruku da više ne važi 60-godišnji sporazum kojim je okončan Korejski rat.

15 Mar 2013

U toku su dvosedmične zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i Sjedinjenih Država. Iako je riječ o redovnim godišnjim vježbama, Sjeverna Koreja ih u ovom momentu tumači provokativnim i invanzivnim te objema državama prijeti nuklearnim napadom. Sjever je ukinuo i vanrednu telefonsku liniju sa jugom te poručio da mirovni sporazum iz 1953. više ne važi.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO