Papa Franjo proslavio svoju inauguralnu misu

Papa Franjo proslavio je u utorak svoju inauguralnu misu na Trgu svetog Petra u Vatikanu, u prisustvu vjerskih i političkih čelnika iz čitavog svijeta, te mnogobrojnih okupljenih vjernika, čime je formalno počeo svoj pontifikat, prenose agencije.

Prvi put od podjele Crkve 1054.godine inauguracionoj misi prisustvovao je i Vaseljenski patrijarh Vartolomej. Sa njim je u Vatikan stigao i mitropolit pergamski Jovan Ziziulas, jedan od najvećih pravoslavnih teologa, koji je predsjedavajući pravoslavne strane u teološkom dijalogu dviju crkava.

Početak pontifikata novog pape, koji je od izbora prošle sedmice svojom ličnom skromnošću i propovijedanjem milosrđa stekao nepodijeljene simpatije, potaknuo je nove nade u obnovu skandalima pogođene Katoličke crkve.

U kratkoj propovijedi tokom mise papa Franjo ponovno je naglasio svoju predanost siromašnima i potlačenima.

“Prava moć nekog pape je u poniznom, konkretnom služenju”, rekao je, pozvavši redovnike da se “ne boje nježnosti”.

‘Raširiti ruke’

Novi argentinski papa ocijenio je da je dužnost pape “raširiti ruke i nježno zagrliti cijelo čovječanstvo, posebice najslabije, najsiromašnije i najmanje. Ne smijemo se bojati dobrote, kao ni nježnosti”, istaknuo je Papa u propovijedi, prenosi AFP.

Vatikanski analitičari navode da je papa Franjo poslao dodatne signale promjene, izabravši jednostavniju liturgiju od svog prethodnika pape u miru Benedikta XVI.

Svečanu inauguralnu misu papa Franjo skratio je na nešto više od jedan sat, dok je inauguralna misa pape Benedikta 2005. godine trajala tri sata.

Na početku inauguralne mise papa Franjo primio je simbole papinske moći. Kardinal protođakon Jean-Louis Tauran stavio je preko njegovih leđa palij, a potom mu je dekan Kardinalskog zbora talijanski kardinal Angelo Sodano na lijevu ruku stavio ribarski prsten.

Papa je u propovijedi uputio poziv “ekonomskim, političkim i društvenim čelnicima da ne dozvole da znakovi uništenja i smrti prate kretanje našeg svijeta” i naglasio da “svi moraju poštivati sva Božja stvorenja i prirodni okoliš”.

“Sve je povjereno na čuvanje čovjeku. Kada je čovjek nesavjestan, kada ne brinemo za druga bića i za braću, vlada uništenje”, rekao je papa Franjo.

Na centralnom vatikanskom trgu i okolnim ulicama okupilo se po sunčanom vremenu skoro milion ljudi, što je najveće okupljanje u Rimu od svečanosti beatifikacije pokojnog pape Ivana Pavla II 1. maja 2011, kojoj je prisustvovalo 1,5 miliona ljudi, prenosi Reuters.

Misi ispred bazilike Sv. Petra prisustvovala su u prvim redovima i 132 strana izaslanstva – čelnici država i vlada iz cijeloga svijeta, te dužnosnici najvećih svjetskih religija.

Mnogi analitičari smatraju da misa pokazuje kako će novi papa dati i veliki doprinos i novi podsticaj međureligijskom dijalogu. 

Uz sirene i helikoptere, centar Rima i okolica Vatikana izgledali su kao da su pod opsadom. Bilo je raspoređeno više od 3.000 pripadnika snaga reda, od kojih su brojni u civilu.

U bijeloj odori

Papa Franjo je stigao uoči mise na Trg svetog Petra u bijeloj odori i pelerini iste boje u otvorenom papamobilu, gdje je stajao i smiješeći se pozdravljao okupljene koji su nosili zastave iz cijelog svijeta. Više katoličkih organizacija na Trgu svetog Petra rasporedilo je svoje transparente.

Papa Franjo je rođen u Buenos Airesu u šestočlanoj porodici iseljenika iz Italije.

U svijetu je dočekan kao skroman čovjek, koji će se zalagati za siromašne.

I njegovo ime, koje je, prema vlastitim riječima, uzeo po ugledu na Franju Asiškog, zaštitnika siromaha, simbolizira njegovu namjeru da svoj pontifikat posveti upravo tom sloju ljudi.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Papa Franjo održao je svoj prvi Angelus. Tokom jutra služio je i misu u crkve Svete Ane. Protivno svim protokolima – na putu do crkve pozdravljao je vjernike. Potom je sa balkona pozdravio hiljade okupljenih vjernika na vatikanskom trgu.

Mnogi ističu da je novi papa posvećen pomaganju siromašnima. Ali šta njegovi sugrađani misle o njemu? Al Jazeerina reporterka Teresa Bo posjetila je siromašne četvrti Buenos Airesa i razgovarala sa ljudima kojima je kardinal Jorge Bergoglio godinama pomagao.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO