New York: Pregovori o kontroli naoružanja

Trgovina konvencionalnim oružjem 'obrće' godišnje 70 milijardi dolara (AP)
Trgovina konvencionalnim oružjem 'obrće' godišnje 70 milijardi dolara (AP)

Pregovarači iz više od 150 zemalja okupili su se u ponedjeljak u New Yorku radi postizanja dogovora o obavezujućem međunarodnom sporazumu, s ciljem okončanja neregulirane prodaje konvencionalnog naoružanja, prenosi Srna.

Međutim, američka grupa Nacionalna asocijacija za oružje (NRA) apelira na Washington da odbaci taj sporazum, navodi Reuters.

Aktivisti koji se bore za kontrolu naoružanja i za ljudska prava kažu da svake minute jedna osoba umre kao rezultat oružanog nasilja i da je sporazum neophodan kako bi se zaustavio nekontroliran protok oružja i municije koji samo produžava ratove, nasilje i zločine.

Globalni sporazum

Generalna skupština Ujedinjenih naroda izglasala je u decembru pokretanje novih pregovora o prvom globalnom sporazumu koji bi regulirao pitanje trgovine konvencionalnim oružjem na svijetu koja “obrće” godišnje 70 milijardi dolara.

To oružje obuhvata različito naoružanje i opremu od ratnih brodova, tenkova i jurišnih helikoptera do pušaka i bombi.

Sjedinjene Američke Države su ranije navele da žele snažan sporazum, ali predsjednik Barack Obama je pod pritiskom moćne Nacionalne asocijacije za oružje, vodeće američke grupe koja podržava prodaju oružja, da blokira sporazum.

Pregovori će trajati do 28. marta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO