Kipar odbacio zahtjeve MMF-a i EU-a

Kiparski Parlament u utorak je odbio prijedlog eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda  (MMF) da uvede do 10 posto poreza na depozite građana u svojim bankama ako želi dobiti evropsku pomoć za spas od bankrota vrijednu 10 milona eura, javile su agencije.

Rasprava, koja je bila odgođena u nedjelju i ponedjeljak, održana je u iznimno napetom okruženju koje vlada u toj otočnoj državi, a izgledi da prijedlog bude usvojen bili su minimalni, jer su mnoge stranke najavile ili da mu se protive, ili da neće sudjelovati u glasanju.

Na kraju rasprave, u Parlamentu, u kojem sjedi 56 zastupnika, njih 36 glasalo je protiv prijedloga, a 19 ih je bilo suzdržanih. Jedan zastupnik nije  prisustvovao  glasanju.

Predsjednik Parlamenta Janakis Omiru na početku zasjedanja rekao je zastupnicima:

“Odgovor može biti samo – ‘Ne ucjeni’. Tom se odlukom želi samo izvršiti racija na bankarska sredstva”, dodao je Omiru, član socijalističke stranke Edek.

Propast banaka

Evropska unija je ranije najavila, da će, u slučaju da prijedlog ne prođe u Parlamentu, blokirati obećanih 10 miliona eura pomoći, što bi uzrokovalo propast tamošnjih banaka i onemogućilo državu da isplaćuje plate, penzije  i podmiruje druge obveze.

Uvjet za dobijanje pomoći bio je uvođenje jednokratnog poreza od 6,75 posto na bankarske depozite do 100 hiljada eura i 9,9 posto na depozite iznad te sume.

Na taj način Kipar bi prikupio 5,9 milijardi eura dodatnih prihoda. 

Strasti na Kipru se ne smiruju. Banke su zatvorene do četvrtka, zatvorena je i berza, a građani i dalje hrle na bankomate.

“Povlačim svoj novac, da imam u slučaju nužde”, kaže stanovnica Kipra Andri Antoniou.

Kiparski predsjednik ovakav potez i uvjet nije očekivao od, kako je rekao, svojih prijatelja – Međunardnog monetarnog fonda (MMF) i Eurogrupe.

Kakvu su grešku napravili, shvatili su i članovi Eurogrupe, koji su kasno u ponedjeljak održali telefonsku sjednicu. U zajedničkoj izjavi, članovi grupe su zaključili da kiparska Vlada može omekšati porez za male štediše.

„Od trenutka kada je došlo do konfuzije, bilo je očito da neko mora promijeniti svoje stajalište. A to je ono što je Eurogrupa učinila u ponedjeljak. Rekli smo da smo spremni osloboditi poreza, ako to želi kiparska Vlada, depozite ispod 100.000 eura“, rekao je Pierre Moscovici, francuski ministar finansija.

Vlada Kipra to je već učinila. U Parlament je uputila prijedlog kojim će građani sa ušteđevinom ispod 20.000 eura biti slobođeni plaćanja poreza.

Izgubljeno povjerenje

“Ako pogledate i u Evropi, postotak ljudi koji imaju 20.000 eura na računu, veoma je mali. Čak i u Velikoj Britaniji mislim da ih nema više od pet posto, kao i u Francuskoj. Mislim da će, ako njih oslobodite i poreznu granicu pomjerite naviše, to biti prihvatljivo za Kiprane. Ni to nije dobro, ali prema mom mišljenju alternativa je mnogo gora”, kaže David Malone, britanski finansijski savjetnik.

No, povjerenje investitora već je izgubljeno. Ruski biznismeni, čiji novac najviše puni trezore kiparskih banka, računaju koliko će iznositi njihovi gubici. Novac će povući, a pitanje je ko će uopće svoj novac povjeriti ovom, već bivšem, bankarskom raju.

“Mislim da više nema povratka. Napravljena je velika šteta. Mislim da se niko neće vratiti u bližoj budućnosti, možda za nekoliko godina. Euro je teško pogođen ovom odlukom i zaista ne razumijem zašto su to napravili”, kaže Dimitri Lavrentia, ruski biznismen.

Francuski ministar finansija veoma je optimističan po tom pitanju. Kako je rekao, kiparska kriza neće zaraziti i ostatak eurozone i ponovno poljuljati vjeru u euro. Ali, trenutno, podaci koji dolaze sa berzi nisu ohrabrujući, jer evropski indeksi i dalje tonu u crveno.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO