Golanska visoravan: Hrvati se vratili kući

Vojnici su povučeni zbog rizičnih natpisa u medijima (AFP)
Vojnici su povučeni zbog rizičnih natpisa u medijima (AFP)

Svi pripadnici 10. kontingenta Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH), koji su se nalazili u mirovnoj operaciji UN-a na Golanskoj visoravni, u ponedjeljak su se vratili u Hrvatsku. Avion sa 97 pripadnika sletio je u Zrakoplovnu bazu Pleso u večernjim satima.

Time je uspješno provedena odluka državnog vrha o brzom povlačenju pripadnika OSRH iz misije na Golanskoj visoravni, a odluka o povlačenju iz misije donesena je iz sigurnosnih razloga, saopćeno je iz Ministarstva obrane.

Sigurnosni razlozi

Nakon što je pozdravio postrojene pripadnike kontingenta, načelnik Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Lovrić je rekao: “Odluka o vašem povlačenju iz misije donesena je iz sigurnosnih razloga, jer smo procijenili da ratna zbivanja u Siriji mogu ugroziti vašu sigurnost, a sigurnost pripadnika Oružanih snaga u operacijama potpore miru je najvažniji kriterij prema kojem se donose odluke o sudjelovanju ili povlačenju iz operacija.”

General Lovrić je, također, podsjetio kako je operacija povlačenja, izmještanja i povratka u Hrvatsku trajala šest dana i provedena je u četiri faze, a operacijom je zapovijedao Glavni stožer Oružanih snaga, čiji se operativni tim nalazio na terenu te neposredno rukovodio i koordinirao svim aktivnostima.

“Vaš siguran i organiziran povratak u Republiku Hrvatsku još je jedan dokaz da smo odgovorna, profesionalna i obučena vojska koja je u stanju provesti svaku zadaću”, zaključio je na kraju general Lovrić.

Predaja dužnosti obavljena je u nedjelju, 17. marta, kada je u kampu 10. kontingenta OSRH (HRVCON) spuštena hrvatska zastava i time je okončano sudjelovanje pripadnika OSRH u misiji UN-a na Golanskoj visoravni  (UNDOF – United Nations Disengagement Observer Force).

Tokom ceremonije predaje dužnosti pripadnicima HRVCON-a uručene su medalje UN-a za uspješno sudjelovanje u misiji UNDOF-a.

Zapovjednik 10. kontingenta u misiji UNDOF-a, bojnik Mile Vukičević, u svom kratkom obraćanju zahvalio je svim pripadnicima kontingenta na sudjelovanju i hrabrosti. “Glavni cilj bio je da se svi živi i zdravi vrate u domovinu i to smo uspjeli. Bila mi je izuzetna čast biti s vama tamo gdje smo bili i predstavljati našu zastavu. I sutra bih, ako bi trebalo, ponovo otišao, ako bih opet išao s vama”, rekao je bojnik Vukičević.

Odluka o povlačenju hrvatskih vojnika sa Golanske visoravni uslijedila je nakon što je New York Times objavio da je Saudijska Arabija kupila pješačko naoružanje u Hrvatskoj, te da je ono završilo u rukama sirijskih pobunjenika.

Hrvatska je demantirala prodaju oružja bilo Saudijskoj Arabiji ili sirijskim pobunjenicima, ali je ocijenjeno da su novinski napisi doveli hrvatske vojnike u opasnost te da ih treba povući.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO