Devizna štednja: Usvojena žalba Slovenije

Veliko vijeće Suda donijet će konačnu odluku u slučaju devizne štednje u Ljubljanskoj banci Sarajevo (EPA)
Veliko vijeće Suda donijet će konačnu odluku u slučaju devizne štednje u Ljubljanskoj banci Sarajevo (EPA)

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu objavio je da je prihvatio žalbu Slovenije na prvostepenu presudu, kojom je proglašena odgovornom za staru deviznu štednju Ljubljanske banke Sarajevo.

Stoga će o tom slučaju odlučivati Veliko vijeće Suda, objavila je Slovenska tiskovna agencija.

U novembru 2012. Sloveniji je naloženo da državljanima Bosne i Hercegovine Emini Ališić i Azizu Sadžaku isplati po 4.000 eura odštete.

Osim toga, Sud je od Slovenije zatražio da u roku od šest mjeseci od presude prihvati sistemske mjere za isplatu više od 8.000 sličnih slučajeva štediša u BiH.

Navodi ministarstava

Za podnošenje žalbe Slovenija se odlučila zbog pravnih razloga, ali i zbog “manjkavosti” iz nepravomoćne presude”, koja je ponovno otvorila neka već riješena pitanja nakon raspada nekadašnje Jugoslavije”, napisali su u zajedničkoj izjavi povodom podnošenja žalbe u februaru slovensko Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo finansija.

U izjavi su, također, naveli da prvostepena presuda u slučaju dvoje štediša Ljubljanske banke Sarajevo ima “ozbiljne političke implikacije za proces saradnje na zapadnom Balkanu”, te da se njome ugrožava provođenje sporazuma o sukcesiji država bivše Jugoslavije, prema kojem bi svaka država trebala isplatiti stare devizne štediše prema teritorijalnom načelu.

Slovenija je u žalbenom postupku uspjela dokazati da prvostepena odluka Suda, kojom je za potraživanja oštećenih štediša odgovornost prebačena na Sloveniju, odudara od dosadašnje prakse u presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO