Adrian Nastase pušten iz zatvora

Adrian Nastase je osuđen zbog nezakonitog prikupljanja 1,6 miliona eura tokom svoje predizborne kampanje 2004. godine (AP)
Adrian Nastase je osuđen zbog nezakonitog prikupljanja 1,6 miliona eura tokom svoje predizborne kampanje 2004. godine (AP)

Bivši rumunski premijer Adrian Nastase pušten je iz zatvora nakon što je odslužio devet od ukupno 24 mjeseca zatvorske kazne izrečene zbog korupcije, prenosi Hina.

“Drago mi je što se mogu vratiti kući svojoj porodici i prijateljima. Nekoliko dana samo ću ‘udisati’ slobodu vani i razmišljati o budućim projektima”, napisao je Nastase u svom blogu nakon što je u ponedjeljak pušten.

Nastase (62) je najviši rumunski političar koji je završio u zatvoru od pada komunizma 1989. godine.

Osuđen je zbog nezakonitog prikupljanja 1,6 miliona eura tokom svoje predizborne kampanje 2004, kada se natjecao za predsjednika države kao kandidat Socijaldemokratske stranke. Izbore je izgubio od Traiana Basescua, koji je i danas rumunski predsjednik.

Taj je novac bio prikupljen na jednoj konferenciji koju je organizirala državna građevinska agencija, na kojoj su kompanije i institucije donirale novac, a on ga je iskoristio za svoju kampanju.

Pokušaj samoubistva

Nakon što je Vrhovni sud u julu 2012. potvrdio presudu, Nastase je pokušao samoubistvo, no nije zadobio teže ozljede.

Suđenje, koje je počelo u januaru 2009, trajalo je više od hiljadu dana i saslušano je bilo više od 900 svjedoka. Nastase je opovrgavao optužbe i tvrdio da je proces politički, optužujući predsjednika Traiana Basescua da stoji iza skandala.

Još petero ljudi optuženih u tom slučaju dobilo je kazne zatvora do šest godina.

U odvojenom slučaju Nastase je dobio tri godine uvjetno zbog ucjene tokom svog mandata. Istraga u tom slučaju trajala je više od šest godina.

Optužen je bio i za isplatu mita od 400.000 američkih dolara bivšem čelniku rumunske agencije za borbu protiv pranja novca, kako bi on uništio neke dokumente koji su se odnosili na bankovni račun njegove supruge. U tom je slučaju bio oslobođen optužbi.

Nastase je bio rumunski premijer od 2000. do 2004. Visoki dužnosnici njegove Socijaldemokratske stranke kazali su da bi podržali njegov povratak u politiku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO