Okončana talačka kriza u grčkom zatvoru

Na fotografiji koju je uspio uslikati jedan zatvorenik vidi se kako Rizaj stoji pored talaca, od kojih svi imaju lisice na rukama (AP)

Višesatna drama u grčkom zatvoru Malandrino okončana je predajom zatvorenika albanske nacionalnosti, koji je oteo šest talaca i prijetio da će izazvati eksploziju ako ne bude oslobođen, saopćili su policijski izvori, prenosi Srna.

“Zatvorenik Alket Rizaj predao se i oslobodio taoce”, saopćili su policijski izvori, a prenosi France Presse.

Rizaj je oteo u subotu četvoricu čuvara i dvojicu zatvorenika Malandrina u centralnoj Grčkoj, ali je nakon početka pregovora jedan talac oslobođen.

Agencija ANA prenijela je da taoci nisu povrijeđeni, dodajući da je nešto ranije jedan talac uspio pobjeći.

Grčki zvaničnici su saopćili da je Rizaj, naoružan eksplozivom, ručnim bombama i noževima, tražio vozilo kojim bi napustio zatvor.

Policija i pregovori

Na mjesto incidenta su stigle pojačane policijske snage, a doveden je i Rizajev advokat kako bi učestvovao u pregovorima.

Tokom operacije spašavanja policija je više puta upotrijebila dimne bombe, objavili su grčki mediji.

Na fotografiji koju je uspio uslikati jedan zatvorenik vidi se kako Rizaj stoji pored talaca, od kojih svi imaju lisice na rukama.

Rizaj, koji je do sada dva puta uspio pobjeći iz zatvora, izdržava kaznu zbog ubistva i traži da bude oslobođen ili da mu omoguće bijeg.

Tridesetšestogodišnji Rizaj, koji je 2003. godine zbog ubistva osuđen na kaznu zatvora, dosad je dva puta uspio pobjeći iz atinskog zatvora Koridalos, koje ima maksimalno osiguranje.

Oba puta – 2006. i 2009. godine pobjegao je helikopterom.

Izvor: Agencije