Kipar odgodio glasanje o porezu štediša

Kipar je odgodio glasanje o planiranom jednokratnom oporezivanju bankovne štednje, koje članice eurozone postavljaju kao uvjet za finansijsku pomoć narušenom bankarskom sistemu.

Vlada je održala vanrednu sjednicu u ponedjeljak da razmotre načine za ublažavanje posljedica mjera na male štediše, a saopćeno je da će se rasprave nastaviti u utorak.

Prema uvjetima pomoći, štediše sa manje od 100.000 eura na svojim bankovnim računima bi morali platiti jednokratni porez u iznosu od 6,75 posto. Štediše koji na računima imaju iznos viši od 100.000 eura bi morali platiti porez od 9,9 posto.

Ovaj porez je izazvao bijes Kiprana, koji su nakon objave krenuli ka bankomatima da pokušaju da podignu novac sa računa prije nego što se provede oporezivanje štednje.

Novinar Al Jazeere Peter Sharp je u javljanju iz Nikozije rekao: “Osjeća se pravi bijes i frustracija ovdje. Također, ljudi su uplašeni. Ne znaju da li je ovo samo početak. Većina Kiprana se probudila u nedjelju sa viješću da je već odlučeno da  im se oduzme novac sa računa. Oni smatraju da je Kipar žrtveno janje za ostatak Evrope”.


Jorgos Papadakis o kiparskoj krizi

Kiparski ministar finansija Mihalis Sarris trebao bi u srijedu posjetiti Moskvu, saopćilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo finansija u kontekstu previranja koja je prouzročila neočekivana najava poreza na depozite u kiparskim bankama.

Pomoć Rusije

Iako službeni razlog posjeta kiparskog ministra Moskvi nije naveden, poznato je da je Rusija 2011. odobrila Kipru 2,5 milijardi eura finansijske pomoći.

Prošlog mjeseca ruski ministar finansija Anton Siluanov naznačio je mogućnost dodatne finansijske pomoći kroz ublažavanje uvjeta za povrat tog kredita.

Kipar je od Rusije zatražio petogodišnje produženje roka povrata tog kredita koji dospijeva na naplatu 2016. i smanjenje postojeće kamate od 4,5 posto.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ocijenio nepravednim i opasnim porez na bankovnu štednju koji Kipar mora uvesti u zamjenu za međunarodni paket pomoći i koji će teško pogoditi bogatije ruske štediše koji drže novac u kiparskim bankama, rekao je u ponedjeljak njegov glasnogovornik.

“Putin je rekao da će ta odluka, ako se prihvati, biti nepravedna, neprofesionalna i opasna”, rekao je Dmitrij Peskov, a prenijele su ruske agencije.

Stručnjaci misle da je vrijednost ruske imovine na Kipru barem 20 milijarda dolara, puno više od nekih procjena.


Kiparska kriza poljuljala svvjetske berze

Rusija je zato najviše zabrinuta nakon najave paketa pomoći tom sredozemnom otoku koji obuhvata i jednokratni porez na bankovnu štednju.

Mediji i analitičari ocijenili su u ponedjeljak da će odluka o jednokratnom porezu koštati ruske štediše između dvije i tri milijarde eura.

Kiparski predsjednik je rekao da će štediše koje će morati platiti porez na bankovne uloge u okviru uvjeta za dobijanje finansijske pomoći biti obeštećeni u dionicama banaka, za koje će jamstvo biti budući prihodi od plina, prenosi Hina.

U obraćanju naciji koje je prenosila televizija, predsjednik Nicos Anastasiades je rekao da je morao prihvatiti poreze na bankarske depozite u zamjenu za međunarodnu pomoć, jer bi se, inače, Kipar suočio sa stečajem.

“Rješenje koje smo dogovorili nije ono koje smo željeli, ali je najmanje bolno u ovim okolnostima”, rekao je Anastasiades.

Ministri finansija eurozone dogovorili su se o deset milijarda eura teškom paketu pomoći Kipru ne bi li tu zemlju spasili od bankrota.

Briselski pregovori

Dogovor je postignut nakon briselskih pregovora ministara i predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda.

Zauzvrat, Kipar mora obuzdati deficit, smanjiti bankarski sektor i povećati poreze.

Kiparske banke bile su izložene Grčkoj, koja je i sama u krizi i koja je zbog toga primila dva golema finansijska paketa pomoći.

Prema dogovoru s EU-om i uz podršku MMF-a, na štednju u bankama manju od 100.000 eura platio bi se jednokratni porez od 6,75 posto, a za veće iznose 9,9 posto.

Takav uvjet dosad je nezabilježen u finansijskim paketima pomoći zemljama s posrnulom ekonomijom.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO