Kina peti svjetski izvoznik oružja

Izvoz kineskog oružja porastao je za čak 162 posto u razdoblju 2008-2012.

Kina je pretekla Veliku Britaniju i postala peti izvoznik oružja u svijetu s pet posto svjetske trgovine u tom sektoru, piše u izvještaju koji je u ponedjeljak objavio Međunarodni institut za istraživanje mira u Stockholmu (SIPRI).

Britanija se prvi put od 1950. godine ne nalazi među prvih pet svjetskih izvoznika oružja, piše Institut.

Izvoz kineskog oružja porastao je za čak 162 posto u razdoblju 2008-2012, što Kinezi najviše mogu zahvaliti Pakistanu, koji u kineskoj trgovini oružjem sudjeluje s čak 55 posto.

“Uspon Kine uglavnom je rezultat trgovine s Pakistanom”, kazao je u saopćenju Paul Holtom, direktor istraživanja pri SIPRI-ju.

“Izvjestan broj nedavnih ugovora govori da Kina postaje velik opskrbljivač za sve veći broj važnih država”, kaže taj stručnjak.

Ko su kupci

Pakistan je odavno ključni saveznik Kine u južnoj Aziji.

Izvještaj otkriva da Mijanmar i Bangladeš uvoze kinesko oružje, jednako kao i Venecuela u Južnoj Americi.

Svjetska trgovina oružjem porasla je za 17 posto u razdoblju 2008-2012, piše u izvještaju koje dodaje da su Sjedinjene Države i Rusija ostale glavni izvoznici s 30 i 26 posto tržišta svaka, a slijede Njemačka i Francuska.

Rusija je u prvoj polovini 2012. godine prodala oružja u vrijednosti većoj od 6,5 milijardi dolara.

Izvoz oružja u Rusiji 2011. godine dostigao je cifru od 13,2 milijarde dolara, što je dvostruko povećanje sa šest milijardi dolara 2005. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO