Sirijski general prebjegao u Jordan

Visoki sirijski vojni zvaničnik i šef armijske logistike general Mouhammed Khalouf prebjegao je u Jordan.

Iako je, prema generalovim riječima, urušen moral onih koji su ostali lojalni Assadovom režimu, borbe u predgrađima Damaska i u nedjelju su nastavljene.

Prije šest dana generala Kalufa i njegovu porodicu, pobunjenici su prokrijumčarili iz Damsaka i odveli na jug zemlje. Predati su jordanskim vlastima.

Dugo planirano

General Mohammed Ezz al-Din Khalouf kaže: „Ovo smo dugo planirali. Akcija je koordinirana sa različitim revolucionarnim odredima sve dok nismo uspjeli u našoj namjeri. Nema tu nikakve tajne – Iran i Rusija podržavaju režim.”

U stvarnosti, Partija Libanskog Hezbolaha je nešto drugo u očima sirijskog naroda. U periodu prije revoluciije sirijski narod podržavao je Hezbolah zajedno sa Libancima.

Takav stav koji je prihvaćen nezahvalno okaljao je njihov ugled. Neke sirijske stranke smatraju da je Hezbolah gori od režima dok druge kažu da je izgubio reputaciju. Njegovi članovi se bore na više mjesta.

Pobunjenici nastavljaju širiti teritorije i vrše pritisak na glavni grad.

Na dometu minobacača, jedne od njihovih brigada, našao se objekat snaga sigurnosti u istočnom predgrađu Haraste. Već nekoliko dana žestoke borbe se vode i u Dariji, na zapadnoj kapiji grada.

Kao odgovor, Assadove snage žestoko granatiraju njihove položaje i stambene blokove, kako bi pomogle svojim trupama da vrate izgubljene položaje.

Zauzimanje vojnih magacina

Nakon višednevnih borbi, snimci sa socijalnih mreža koje nije moguće potvrditi, prikazuju zauzimanje više vojnih magacina u provinciji Halep.

I dok pobunjenici generalov bijeg slave kao težak udarac Assadovom režimu, pitanje je hoće li  to imati uticaja na vojnu sposobnost Damaska.

Nema puno dezertera među običnom vojskom, kao ni među visokim oficirima. Još uvijek iza sebe imaju Vazduhoplovstvo i teško naoružanje koje im omogućava  prednost čak i kada ne mogu vratiti izgubljene teritorije.

Izvor: Al Jazeera
 


Povezane

Njemačka pristaje da razgovara sa Francuskom i Britanijom o njihovoj inicijativi da se sirijskoj opoziciji ukine embargo na oružje. O tome se i u petak razgovaralo u Briselu. Dogovora nije bilo, naredni sastanak je u Dublinu sljedeće sedmice.

Published On 16 Mar 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO