Italija: Tužilac protiv mafije lider Senata

U ponedjeljak svaka partija i koalicija treba izabrati šefa svog poslaničkog kluba (Reuters)

Italijanski poslanici izabrali su predsjednika Senata u Parlamentu iz redova lijevog centra, a izabrana je i predsjednica Donjeg doma, javili su italijanski mediji.

Za lidera Senata izabran je Piero Grasso, poznat kao tužilac u slučajevima protiv mafije.

“Zemlji su više nego ikada potrebni brzi i efikasni odgovori na socijalnu, ekonomsku i političku krizu kroz koju prolazi”, rekao je Grasso.

Ranije je italijanski Parlament izabrao za predsjednicu Donjeg doma Lauru Boldrini iz male ljevičarske partije, Ljevica, ekologija i sloboda.

Pregovori o novoj vladi

Boldrini je bivša glasnogovornica u Italiji Visokog komesarijata za izbjeglice (UNHCR), a radila je i u Rimu u Svjetskom programu za hranu (WFP) i u Organizaciji za hranu i poljoprivredu (FAO), a važi i za stručnjaka u oblasti ljudskih prava.

U ponedjeljak svaka partija i koalicija treba izabrati šefa svog poslaničkog kluba, što je finalni korak nakon čega predsjednik Giorgio Napolitano može početi pregovore o formiranju nove vlade, prenose agencije.

Na prošlomjesečnim izborima nije bilo jasnog pobjednika, ali se na njima pojavila nova politička snaga, Pokret pet zvjezdica, koji predvodi Beppe Grillo, podsjeća AFP.

Napolitano bi mogao tražiti formiranje tehnokratske vlade slične onoj koju sada vodi Mario Monti, koji će biti formalno premijer sve do stvaranja nove vlade.

Izvor: Agencije